Gjaku në sy mund të shfaqet si njolla ose të shkaktojë skuqje të plotë të syrit. Lotët e njollosur me gjak mund të përjetohen gjithashtu nga disa njerëz dhe në shumicën e rasteve gjakderdhja e syve nuk është një shkak shqetësues, ndonjëherë mund të tregojë gjithashtu një çështje themelore.

Marketing

Dr. Sheetal Mahuvakar, kirurg i kataraktit, zbuloi se gjakderdhja nga syri mund të ndodhë për arsye të ndryshme dhe zakonisht përfshin enët e thyera të gjakut ose gjakderdhje në sipërfaqen e jashtme të syrit. Megjithatë, këshillohet gjithmonë që të konsultoheni me një mjek, pasi mund të ketë më shumë komplikime.

Shkaqet e gjakderdhjes në sy:

Sipas Dr. Mahuvakar, ka shumë arsye pse një person mund të përjetojë gjak në sy. Kjo përfshin: Trauma të vazhdueshme në sy, si prania e një grimce të huaj ose fërkimi i syrit, tumor, lëndim i kockave që rrethojnë syrin, hipertensioni, përdorimi i lenteve të kontaktit, trajtimi i syve me lazer, teshtitje, të vjella,

Llojet e gjakderdhjes në sy:

Ka kryesisht tri lloje të gjakderdhjes së syve:

  1. Hemorragjia konjuktive – Është sipërfaqja e jashtme e qartë e syrit që mbulon pjesën e bardhë të syrit. Ka enë gjaku delikate dhe të vogla, të cilat nuk janë të dukshme me sy të lirë. Hemorragjia subkonjuktivale ndodh kur këto enë të vogla thyhen ose rrjedhin. Si rezultat, gjaku bllokohet brenda enës së gjakut ose midis pjesës së bardhë të syrit dhe konjuktivës duke shkaktuar formimin e një njolle të kuqe. Zakonisht, hemorragjia subkonjuktivale nuk kërkon ndonjë trajtim dhe pastrohet brenda një jave.

Simptomat: Acarim në sy, skuqje në pjesën e bardhë, një ndjenjë ngopjeje brenda syrit të prekur

  1. Hifemia – Hifemia i referohet gjakderdhjes që ndodh midis irisit me ngjyrë dhe kornesë së pastër. Rezulton nga grumbullimi i gjakut midis bebëzës, irisit dhe kornesë. Gjendja zakonisht ndodh kur ka një çarje ose dëmtim në bebëzën ose irisin e syrit. Ekziston gjithashtu një probabilitet që hifemia mund të zhvillohet nga përhapja e enëve jonormale në zonë dhe rrjedhja e mëvonshme e cila zakonisht vërehet në rastin e sëmundjeve diabetike të syrit dhe sëmundjeve të tjera.

Simptomat: Dhimbje në sy, gjak i dukshëm përpara bebëzës, irisit ose të dyjave, shikim i paqartë, ndjeshmëri ndaj dritës.

  1. Hemorragji të tjera të syrit – Kur gjakderdhja nga syri ndodh në pjesën e pasme ose thellë brenda syrit, zakonisht nuk është e dukshme. Ndonjëherë mund të shkaktojë skuqje të syve. Enët e gjakut të thyera dhe të dëmtuara dhe çështje të tjera mund të shkaktojnë gjakderdhje brenda syrit. Llojet e hemorragjive më të thella të syrit përfshijnë: Hemorragji subretinale (kudo nën retinë), hemorragji qelqore (në lëngun e syrit), hemorragji sub-makulare (nën makulë).

Simptomat: Shikim i paqartë, shikim me një nuancë të kuqërremtë, ënjtje e syve, një ndjenjë presioni brenda syrit.

Trajtimet për gjakderdhjen e syve:

Dr. Mahuvakar theksoi se trajtimi zakonisht varet nga shkaku i gjakderdhjes së syrit. Hemorragjia subkonjuktivale kryesisht nuk kërkon ndonjë trajtim dhe shërohet vetë. Hifemia së bashku me hemorragjitë më të thella të syrit mund të përfshijnë trajtime si:

  • Kirurgji me lazer, për të ulur presionin e syrit
  • pika sysh për të trajtuar dhimbjen, inflamacionin dhe presionin
  • kirurgjia e syve në kushte ekstreme
Marketing