Ai arriti në përfundimin se nuk mund të vazhdonte më të punonte për Ministrinë e Jashtme dhe ‘të merrte pjesë në këtë turp të përgjakshëm dhe absolutisht të panevojshëm’

Marketing

Diplomati rus dha dorëheqjen nga pozicioni i tij në Kombet e Bashkuara, duke thënë se ai “kurrë nuk kishte pasur aq turp” për vendin e tij dhe duke dënuar Vladimir Putinin për “luftën e tij agresive” kundër Ukrainës.

Boris Bondarev, këshilltar i misionit të Rusisë në zyrën e OKB-së në Gjenevë, kritikoi ministrinë e jashtme të Rusisë, ku ka punuar për 20 vjet, për rritjen e “nivelit të gënjeshtrave dhe joprofesionalizmit”, sipas UN Watch.

Në deklaratën e ndarë nga drejtori i organizatës Hillel Neuer, Bondarev tha:

– Njëzet vjet të karrierës sime diplomatike, kam parë kthesa të ndryshme në politikën tonë të jashtme, por kurrë nuk kam pasur aq turp për vendin tim sa më 24 shkurt të këtij viti. Lufta agresive që Putini filloi kundër Ukrainës, dhe në fakt kundër gjithë botës perëndimore, nuk është vetëm një krim kundër popullit ukrainas, por, ndoshta, krimi më i rëndë kundër popullit të Rusisë, me shkronjën Z të trashur, që i tejkalon të gjitha shpresat dhe perspektivat për një shoqëri të lirë e të begatë në vendin tonë.

Ata që ideuan këtë luftë duan vetëm një gjë – të qëndrojnë në pushtet përgjithmonë, të jetojnë në pallate pompoze pa shije, të lundrojnë me jahte të krahasueshme për nga tonazhi dhe çmimi me të gjithë marinën ruse, duke gëzuar fuqi të pakufizuar dhe pandëshkueshmëri të plotë. Për ta arritur këtë, ata janë të gatshëm të sakrifikojnë aq jetë sa të jetë e nevojshme. Mijëra rusë dhe ukrainas kanë vdekur tashmë vetëm për këtë – tha Bondarev.

Ai tha se puna e ministrisë së jashtme është bërë “thjesht katastrofike” vitet e fundit, duke shtuar:

– Në vend të informacionit të paanshëm, analizës së paanshme dhe parashikimit të matur, ka klishe propagandistike në frymën e gazetave sovjetike të viteve 1930. Është ndërtuar një sistem që mashtron veten – ka shkruar Bondarev.

Ai ishte veçanërisht kritik ndaj ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov, i cili tha se ai ishte shndërruar nga një “intelektual profesionist dhe i arsimuar” në një “person që vazhdimisht transmeton deklarata kontradiktore dhe kërcënon botën me armë bërthamore”.

– Sot Ministria e Jashtme nuk merret me diplomaci. Ata janë më të shqetësuar për nxitjen e luftës, gënjeshtrat dhe urrejtjen. Ajo i shërben interesave të pak, shumë pak njerëzve dhe kështu kontribuon në izolimin dhe degradimin e mëtejshëm të vendit tim. Rusia nuk ka më aleatë dhe askush nuk duhet të fajësohet, përveç politikave të saj të pamatura dhe të pamatura – pohon Bondarev

Ai arriti në përfundimin se nuk mund të vazhdonte më të punonte në Ministrinë e Jashtme dhe “të merrte pjesë në këtë turp të përgjakshëm dhe absolutisht të panevojshëm”.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing