Utah është bërë shteti i parë amerikan që kërkon që firmat e mediave sociale të marrin pëlqimin e prindërve që fëmijët të përdorin aplikacionet e tyre dhe të verifikojnë se përdoruesit janë të paktën 18 vjeç.

Marketing

Guvernatori tha se ai nënshkroi dy masat gjithëpërfshirëse për të mbrojtur të rinjtë në shtet.

Faturat do t’u japin prindërve akses të plotë në llogaritë e fëmijëve të tyre në internet, duke përfshirë postimet dhe mesazhet private.

Lëvizja vjen mes shqetësimeve të shtuara mbi ndikimin e mediave sociale në shëndetin mendor të fëmijëve.

Sipas masave të miratuara të enjten, do të nevojitet pëlqimi i qartë i prindit ose kujdestarit përpara se fëmijët të mund të krijojnë llogari në aplikacione të tilla si Instagram, Facebook dhe TikTok.

Projektligjet vendosin gjithashtu një shtetrrethim të mediave sociale që bllokon aksesin e fëmijëve midis orës 22:30 dhe 06:30, përveç nëse rregullohet nga prindërit e tyre.

Sipas legjislacionit, kompanitë e mediave sociale nuk do të jenë më në gjendje të mbledhin të dhënat e një fëmije ose të synohen për reklama.

Dy projektligjet, të cilat janë krijuar gjithashtu për të lehtësuar marrjen e masave ligjore kundër kompanive të mediave sociale, do të hyjnë në fuqi më 1 mars 2024.

Guvernatori Spencer Cox, një republikan, shkroi në Twitter: Ne nuk jemi më të gatshëm të lejojmë që kompanitë e mediave sociale të vazhdojnë të dëmtojnë shëndetin mendor të të rinjve tanë.

“Si udhëheqës dhe prindër, ne kemi një përgjegjësi për të mbrojtur të rinjtë tanë.”

Grupi i mbrojtjes së fëmijëve Commons Sense Media ra dakord me lëvizjen e guvernatorit për të kufizuar disa nga veçoritë më të varura të mediave sociale, duke e quajtur atë një “fitore të madhe për fëmijët dhe familjet në Utah”.

“Kjo duhet të motivojë edhe shtetet e tjera që të mbajnë përgjegjës kompanitë e mediave sociale për të siguruar që fëmijët në të gjithë vendin të mbrohen në internet,” tha Jim Steyer, themeluesi dhe CEO i Common Sense Media.

Rregullore të ngjashme po shqyrtohen në katër shtete të tjera të udhëhequra nga republikanët, Arkansas, Teksas, Ohio dhe Luiziana, dhe Nju Xhersi i udhëhequr nga Demokratët.

Por Common Sense Media dhe grupet e tjera avokuese paralajmëruan se disa pjesë të legjislacionit të ri mund t’i vënë fëmijët në rrezik.

Ari Z Cohn, një avokat i fjalës së lirë për TechFreedom, tha se ligji paraqiste “probleme të rëndësishme të fjalës së lirë”.

“Ka kaq shumë fëmijë që mund të jenë në familje abuzive, të cilët mund të jenë LGBT, të cilët mund të shkëputen plotësisht nga mediat sociale”, tha ai për BBC.

Në përgjigje, Meta, kompania mëmë e Facebook, tha se ka mjete të fuqishme për t’i mbajtur fëmijët të sigurt.

Një zëdhënës i tha BBC-së: Ne kemi zhvilluar më shumë se 30 mjete për të mbështetur adoleshentët dhe familjet, duke përfshirë mjete që lejojnë prindërit dhe adoleshentët të punojnë së bashku për të kufizuar sasinë e kohës që adoleshentët kalojnë në Instagram dhe teknologjinë e verifikimit të moshës që i ndihmon adoleshentët të kenë përvojat e duhura.”

Ka pasur mbështetje të tjera dypartiake të SHBA-së për legjislacionin e mediave sociale që synon mbrojtjen e fëmijëve.

Fjalimi i Presidentit Joe Biden për gjendjen e Bashkimit në shkurt bëri thirrje për ligje që ndalojnë kompanitë e teknologjisë të mbledhin të dhëna për fëmijët.

Vitin e kaluar, ligjvënësit e shtetit të Kalifornisë miratuan ligjin e tyre për të dhënat e fëmijëve. Ndër masat e tjera, Ligji i Kodit të Dizajnit të Përshtatshëm për Moshat e Kalifornisë kërkon që platformat dixhitale të bëjnë cilësimet më të paracaktuara të veçorive më të larta të privatësisë për përdoruesit nën 18 vjeç.

Miratimi i projektligjeve të Utah-s përkon me një seancë dëgjimore në Kongres për CEO të TikTok, Shou Zi Chew.

Marketing