Në fund të vitit 2021, 362,000 punëtorë ndërkufitarë ishin të punësuar në Zvicër, sipas Zyrës Federale të Statistikave (FSO).

Marketing

Shumica (203,689) janë nga Franca dhe punojnë kryesisht në Gjenevë dhe Vaud, por edhe në Jura dhe Bazel, të gjitha kufizohen me Zvicrën.

Grupi i dytë më i madh, 86,322 punëtorë nga Italia, janë të punësuar kryesisht në Ticino, me disa vende pune gjithashtu në Valais dhe Graubünden.

Më pas janë njerëzit nga Gjermania (63, 547), të cilët kalojnë kufirin në Bazel, Aargau dhe Schaffhausen. Grupi më i vogël (8,489) është nga Austria, e cila ndan një kufi me St. Gallen dhe Graubünden.

‘Zonat kufitare’ përcaktohen nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) si “rajonet e fiksuara në traktatet ndërkufitare të udhëtarëve të lidhura ndërmjet Zvicrës dhe vendeve fqinje të saj” – domethënë, rajone që janë mjaft afër afërsisë gjeografike me kufirin zviceran. për të bërë të realizueshme lëvizjet e përditshme për në dhe nga puna.

Puna ndërkufitare është një situatë e favorshme – domethënë, të gjithë të përfshirët përfitojnë nga kjo marrëveshje.
Për Zvicrën, është një mënyrë për të plotësuar vendet e lira të punës në profesione për të cilat nuk mund të gjenden shtetas zviceranë ose banorë të përhershëm të huaj.

Një prej tyre është sektori i kujdesit shëndetësor, i cili vuan nga mungesa e infermierëve dhe profesionistëve të tjerë të kualifikuar mjekësorë. Vetëm në spitalin universitar të Gjenevës (HUG), 60 përqind e infermierëve dhe 9 përqind e mjekëve janë punëtorë ndërkufitarë nga Franca.

Në Ticino, që ndan një kufi të gjatë me Italinë, rreth 120 mjekë dhe 500 infermierë të punësuar në sektorin shëndetësor të kantonit janë udhëtarë të përditshëm nga rajonet e afërta italiane. “Pa punëtorë ndërkufitarë, spitalet tona nuk do të funksiononin”, tha Bertrand Vuilleumier, kreu i shoqatës së spitaleve në Vaud, gjatë kulmit të pandemisë Covid në 2020.

Këta punëtorë janë të punësuar edhe në sektorë të tjerë, duke përfshirë ndërtimin, shitjen me pakicë dhe shërbimin dhe mikpritjen.
Për këta punonjës të huaj, puna në Zvicër do të thotë paga më e lartë se sa do të fitonin në vendet e tyre për të njëjtat punë.

Fakti që punëdhënësit e huaj nuk mund të përputhen me pagat zvicerane shkakton mungesa të stafit në zonat kufitare, pasi “të gjithë duan të punojnë në Zvicër”, sipas një punëdhënësi në rajonin francez Haute-Savoie./albora.ch/

Marketing