Shumë persona i kanë mbaruar pushimet verore, por për shumëkush ende nuk ka shkuar në pushime (jashtë vendit). Çfarë duhet të dinë tani, shkruajnë mediat austriake, përcjell Albora.ch.

Marketing

Në fillim të gushtit, Franca ishte (pothuajse) vendi i fundit në Evropë që hoqi rregullat e hyrjes në lidhje me Covid – vetëm në Monako është ende e detyrueshme 3G. Prandaj, udhëtimi është i mundur përsëri për herë të parë në më shumë se dy vjet, siç ishte përpara pandemisë. Masat mbrojtëse gjithashtu janë hequr ose lehtësuar kryesisht në të gjithë Evropën. “Megjithatë, ka shumë ndryshime në masat e koronës që zbatohen në vend. Këshillohet që të mësoni për rregulloret aktuale të zbatueshme përpara se të udhëtoni,” shpjegon specialisti i turizmit i ÖAMTC, Florian Rußmann.

Kërkesat e hyrjes

As regjistrimi i udhëtimit dhe as paraqitja e dëshmisë 3G nuk kërkohen aktualisht kur udhëtoni në Evropë. Si një nga vendet e para në Evropë, Sllovakia dhe Republika Çeke hoqën të gjitha kufizimet e udhëtimit përkatësisht në mars dhe prill.

Në Gjermani, gjithashtu, nuk kërkohet fillimisht asnjë provë vaksinimi, rikuperimi ose rezultati negativ i testit gjatë hyrjes. “Që nga mesi i majit, prova 3G nuk është më e nevojshme për udhëtimet e hyrjes ose të kthimit në Austri,” shpjegon Russmann.

Kërkesa për maskë

Në shumë vende evropiane, maskat janë të detyrueshme vetëm në raste të izoluara ose në transportin publik. Pavarësisht rregullave të relaksuara, maska ​​FFP2 nuk duhet të mungojë në bagazhin tuaj. Në Greqi, mbajtja e maskave FFP2 është e detyrueshme në të gjithë transportin publik dhe në zonat e caktuara në anijet argëtuese dhe tragetet.

“Në vendet e njohura të pushimeve të Italisë dhe Spanjës, mbajtja e një maskë FFP2 është ende e detyrueshme në transportin publik, spitale dhe objekte të kujdesit. Mbajtja e maskës rekomandohet në Itali për ngjarje të brendshme ose në vende ku distanca minimale nuk mund të ruhet,” di. Russmann.

Mbajtja e maskës rekomandohet gjithashtu vetëm në Kroaci dhe Slloveni. Në Gjermani, maskat janë ende të detyrueshme si në transportin publik ajror ashtu edhe në distanca të gjata. “Edhe nëse, sipas rregulloreve të BE-së, maskat nuk janë të detyrueshme në aeroplanë, ekziston detyrimi për të mbajtur maskë në fluturimet brenda dhe drejt Gjermanisë”, tha eksperti nga klubi i lëvizshmërisë.

Nëse rezulton pozitiv për Covid-19 gjatë pushimeve, ka rregulla të ndryshme edhe këtu. Në Zvicër dhe Lihtenshtajn, si në Austri, nuk vendoset as izolim dhe as karantinë pas rezultatit pozitiv të testit.

“Në vendet tona fqinje Gjermani dhe Sllovaki, një izolim pesë-ditor është i detyrueshëm për njerëzit që janë pozitivë me korona. Nëse testi është pozitiv dhe keni simptoma, duhet të izoloheni edhe për pesë ditë në Greqi – pa simptoma, kjo vetëm rekomandohet”, shpjegon eksperti i turizmit.

Republika Çeke ka rregulla më të rrepta, ku kërkohet një izolim shtatë-ditor, dhe Franca: Nëse testi është pozitiv në vend, personat e vaksinuar plotësisht duhet të shkojnë në izolim për shtatë ditë (testimi falas është i mundur pas pesë ditësh). Personat e pavaksinuar duhet të izolohen për dhjetë ditë (testimi falas është i mundur pas shtatë ditësh).

Nëse shpallet karantinë ose izolim me pushime, atëherë ju i nënshtroheni rregulloreve të vendit përkatës. Kjo nuk duhet të ndërpritet pa miratimin e autoritetit përgjegjës shëndetësor – përndryshe ekziston rreziku i gjobave.

Marketing