Numri i fermave në Zvicër ka rënë më tej në vitin 2021: fermat më të vogla dhe më konvencionale janë veçanërisht të prekura, ndërsa fermat organike vazhdojnë vrullin e tyre. Kjo bëhet e ditur nga të dhënat e publikuara sot nga Enti Federal i Statistikave (Ust). Vitin e kaluar ka pasur 48,864 ferma, e barabartë me një rënie prej 1% në krahasim me vitin 2020. Ndërsa fermat me sipërfaqe ndërmjet 10 dhe 20 hektarë kanë rënë (-2,8%), ato mbi 30 hektarë (+ 1,3%) janë rritur, nënvizon shënimin.

Marketing

Tendenca organike vazhdon
Të dhënat e Ust-it tregojnë gjithashtu se trendi organik vazhdon: në vitin 2021 si sipërfaqja e kultivuar në këtë mënyrë ashtu edhe numri i fermave organike u rrit. Megjithatë, këto të fundit janë ende qartësisht në pakicë: në vitin 2021, 84% e fermave zvicerane po prodhonin ende në mënyrë konvencionale. Rritja e bujqësisë organike ka qenë veçanërisht e theksuar për zonat vreshtare (2’240 hektarë; +461), të cilat, në harkun kohor të katër viteve, janë dyfishuar përqindja e tyre në etiketat organike.

Kultivimi i kërpit shembet
Anketa tregoi një rritje të sipërfaqes së kultivuar me drithëra (+ 3%), pavarësisht nga lloji i prodhimit. Në një vit, rritja më e madhe është shënuar nga gruri (+ 5%), tërshëra (+ 7%) dhe shkronja (+ 12%). Edhe blegtoria vazhdoi rritjen e saj: sipas të dhënave nga UST, numri i pulave për majmëri u rrit me 1.3%, si përgjigje ndaj rritjes së konsumit të shpendëve zvicerane. Megjithatë, vitin e kaluar, sipërfaqja e mbjellë me panxhar sheqeri, misër dhe patate ra. Rënien më të madhe e ka shënuar kërpi: pas rritjes së rregullt vitet e fundit, në vitin 2021 ka shënuar rënie prej 31%./albora.ch/

Marketing