Marketing

Mbikëqyrësi Federal i Çmimeve i ka hedhur një sy çmimeve të energjisë elektrike. 

Stefan Meierhans kritikon se shumë para harxhohen për “sigurimin” e energjisë. Ndërkohë, çmimi i energjisë elektrike do të vazhdojë të rritet.

Debati për furnizimin me energji elektrike në Zvicër është i ngarkuar. Shqetësimet në lidhje me mungesën e afërt të energjisë dhe varësinë nga vendet e tjera janëngritur. SVP, por edhe FDP po flasin për termocentrale të reja bërthamore, shkruan blick. 

Ministrja e Energjisë, Simonetta Sommaruga, madje dëshiron termocentrale me gaz. E gjithë kjo siguron gjithashtu material diskutimi për monitorin e çmimeve Stefan Meierhans (53) .

Mbi të gjitha, atë e shqetësojnë planet e këshilltarit federal të PS-së, sepse buxhetet duhet të rrjedhin ‘gjak për ta’. 

Sipas Zyrës Federale të Energjisë (SFOE), kërkohet një tarifë shtesë e rrjetit midis 0,14 dhe 0,17 centimes për kilovat orë për shkak të termocentraleve me gaz, të cilët supozohet të funksionojnë vetëm kur ka mungesë të energjisë.

Për shkak të rezervës hidroenergjetike që kërkon të ndërtojë ministri i Energjisë, do të shtohen edhe 0.1 centimetër të tjerë. 

Për një familje me katër persona me një konsum vjetor prej 5000 kilovat orë, kjo do të nënkuptonte kosto shtesë prej 12,50 CHF në vit.

12.50 franga, jo shumë për një familje, por shumë për Meierhans, sepse propozimi i tij është të lehtësojë klientët e energjisë elektrike me tarifa më të ulëta të rrjetit. Kjo mund të kompensojë më shumë se “sigurimin” e planifikuar ndaj çmimeve të tepërta të energjisë elektrike. 

Kostot e përdorimit të rrjetit elektrik në Zvicër sot janë të larta, sipas monitoruesit të çmimeve, ato përbëjnë më shumë se gjysmën e çmimit të energjisë elektrike. 

“Pfuus” aktual kushton vetëm rreth 40 përqind. Pjesa më e madhe përbëhet nga tarifa e përdorimit të rrjetit.

Përveç TVSH-së, çmimi i energjisë elektrike fsheh edhe fitimet e larta të furnizuesve zviceranë të energjisë elektrike, për shembull, BKW paguan drejtoreshën e financave të Bernes Beatrice Simon (61) deri në 40 milionë franga në vit.

Një arsye për tarifën e lartë për përdorimin e rrjetit elektrik, norma e interesit për rrjetin elektrik të vendosur nga Këshilli Federal është e lartë në 3.83 për qind. 

Rreth një e katërta e kostove të rrjetit i atribuohen këtij interesi, shkruan Meierhans. 

“Por kjo normë interesi është krejtësisht e tepruar për atë që unë e konsideroj një biznes praktikisht pa rrezik”, thotë monitoruesi i çmimeve.

Bazuar në Aktin e Monitorimit të Çmimeve, ai ka kërkuar vazhdimisht një ulje nga Këshilli Federal, por deri tani pa sukses. Këtë javë, Departamenti Federal për Mjedisin, Transportin, Energjinë dhe Komunikimet (UVEK) komunikoi normën e interesit për vitin e ardhshëm 2023, ajo do të mbetet në nivelin e lartë 3.83 për qind. /albora.ch/

Marketing