Në Zvicër, transmetuesit vendas televizivë janë të detyruar të investojnë 4% të xhiros së tyre në filmimin zviceran.

Marketing

Megjithatë, filmat dhe serialet ofrohen gjithnjë e më shumë edhe nga kompanitë globale nëpërmjet shërbimeve të transmetimit si Netflix. Këto kompani ndërkombëtare aktualisht nuk i nënshtrohen ligjërisht të njëjtës kërkesë për t’i dhënë para sektorit të filmit zviceran.

Për të përfshirë transmetuesit globalë, qeveria ndryshoi Aktin e Filmit të Zvicrës. Amendamenti u lejon kompanive të vendosin paratë drejtpërdrejt ose në një fond ombrellë.

Përveç kësaj, këta operatorë mediatikë ndërkombëtarë duhet të sigurojnë që 30% e përmbajtjes së paraqitur në Zvicër të prodhohet në Evropë.

Megjithatë, siç ndodh shpesh, u mblodhën 50,000 nënshkrime plus, duke hapur rrugën për një votim publik me synimin për të rrëzuar ndryshimin ligjor të qeverisë, diçka që organizatorët e quajnë “taksa Netflix”.

Organizatorët e votimit argumentojnë se nëpërmjet abonimeve të tyre, të gjithë do të detyrohen të paguajnë për përmbajtje që do të jetë me interes vetëm për një audiencë të veçantë. Ata gjithashtu argumentojnë se qeveria, jo shikuesit e rregullt, duhet të financojë kulturën. Netflix është tashmë më shumë se 40% më i shtrenjtë në Zvicër sesa në Gjermani dhe taksapaguesit zviceranë i japin 100 milionë CHF industrisë zvicerane të filmit çdo vit.

Ata që mbështesin ligjin nuk e shohin tarifën si taksë. Në vend të kësaj ata e shohin atë si mbështetje për kulturën lokale. Qeveria është fuqimisht në favor të ndryshimit, duke argumentuar se ai rregullon trajtimin e pabarabartë të transmetuesve globalë dhe lokalë dhe ndihmon në tranzicionin dixhital.

Këshilli Federal, Parlamenti (127 pro, 67 kundër me 3 abstenime) dhe Këshilli i Shteteve (32 pro, 8 kundër me 4 abstenime) janë të gjithë në favor të shtrirjes së taksës prej 4% për shërbimet ndërkombëtare të transmetimit.

Sondazhet e fundit të zhvilluara në maj 2022 tregojnë se një shumicë e moderuar (56%) e votuesve janë të favorshëm për taksën me 37% në favor dhe 19% në mënyrë të drejtë në favor të ndryshimit të qeverisë./albora.ch/

Marketing