Sot elektorati zviceran do të votojë edhe për miratimin e Rregullores për Agjencinë Evropiane të Rojës Kufitare dhe Bregdetare (Frontex).

Marketing

Zvicra është pjesë e zonës Shengen, gjë që e bën atë palë në kontrollin e kufijve të zonës nga Agjencia Evropiane e Rojës Kufitare dhe Bregdetare (Frontex), një organizatë me të cilën Zvicra ka punuar për më shumë se një dekadë.

Që nga fundi i 2019-ës janë hartuar planet për të zgjeruar Frontex-in dhe shtetet anëtare dhe qeveria zvicerane kanë rënë dakord për financime shtesë. Megjithatë, kundërshtimi ka çuar në një referendum që synon të përmbysë vendimin e qeverisë zvicerane për të ofruar më shumë para dhe burime për Frontex. Kundërshtarët argumentojnë se duke financuar forcën kufitare, Zvicra do të jetë bashkëpunëtore në shkeljet e supozuara të të drejtave të njeriut nga organizata.

Sipas projektligjit të paraqitur nga Këshilli Federal dhe Parlamenti i Zvicrës, Zvicra do të luante rolin e saj në reformën e Frontex. Kontributi i saj financiar do të rritej gradualisht dhe do të siguronte gjithashtu më shumë staf dhe material.

Sipas qeverisë, nëse Zvicra e refuzon planin, bashkëpunimi i saj me shtetet Shengen dhe Dublin do të përfundojë automatikisht nëse shtetet e BE-së dhe Komisioni Evropian nuk vendosin të akomodojnë disi Zvicrën.

Këshilli Federal, Parlamenti dhe Këshilli i Shteteve janë të gjithë në favor të mbështetjes së zgjerimit të Frontex. Megjithatë, kufijtë janë të ngushtë. Në parlament 88 votuan pro, 80 votuan kundër dhe një numër jashtëzakonisht i lartë 28 abstenuan. Votat në Këshillin e Shteteve, dhoma e sipërme e Zvicrës, ishin më mbështetëse për masën me 30 pro, 14 kundër dhe asnjë abstenim.

Bazuar në sondazhet në fillim të majit 2022, votuesit duket se do të dalin në mbështetje të qeverisë. 69% ishin në favor të rritjes së mbështetjes për Frontex, me 45% plotësisht në favor dhe 24% të tjerë mjaft pro./albora.ch/

Marketing