Marketing

Sipas kreut të departamentit të OKB-së të Departamentit të Punëve të Jashtme (FDFA), vendi i mundshëm i Zvicrës në Këshillin e Sigurimit të OKB-së është lehtësisht i pajtueshëm me ligjin e neutralitetit. Prandaj, një vend me një vend do të kishte përparësi për zyrat e mira të Zvicrës.

Neutraliteti do të thotë që Zvicrës nuk i lejohet të marrë pjesë në veprime luftarake në një konflikt, nuk mund të marrë masa ushtarake dhe në kohë paqeje nuk lejohet të anëtarësohet në një aleancë ushtarake, d.m.th. në NATO.  Kështu tha Frank Grütter, kreu i departamentit të OKB-së në FDFA, të martën në një konferencë për media mbi kandidaturën e Zvicrës për Këshillin e Sigurimit të OKB-së, transmeton albora.ch.

Kandidatura u vendos në vitin 2011. Duke pasur parasysh diskutimet për neutralitetin e Zvicrës që u ngritën me luftën në Ukrainë, Grütter shpjegoi veçanërisht këtë aspekt të kandidaturës.

Prandaj, ligji i neutralitetit nuk luan gjithsesi asnjë rol në vendimet e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, sepse ato janë “vendime të komunitetit botëror për ta rikthyer kriminelin në rrugën e virtytit”, siç tha Grütter.

“Këshilli i Sigurimit nuk është palë në konflikt. Për më tepër, Zvicrës nuk do t’i kërkohet të marrë pjesë në zbatimin konkret të masave  siç është pyetja se kush po dërgon trupa në një vend në krizë. Nuk keni detyrime, nuk keni nevojë të dërgoni trupa dhe nuk keni nevojë të rrisni trupat paqeruajtëse”, tha Grütter.

Një vend gjithashtu mund të kundërshtojë gjithmonë shkeljet e ligjit ndërkombëtar nën aspekte të neutralitetit. Konflikti në Ukrainë është treguar mirë:

“Ne duhet të mbajmë një qëndrim në një mënyrë ose në një tjetër,” tha Grütter.

Zvicra e kishte bërë tashmë këtë në komitete të ndryshme për konfliktin në Ukrainë përpara se të shpërthente lufta, duke përfshirë edhe sanksionet.

Nëse Zvicra zgjidhet në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, Këshilli Federal dëshiron të përcaktojë prioritetet pas pushimeve verore. Më pas, Zvicra do të ulet në bord për tre muaj si vëzhguese pa të drejtë vote deri në fund të dhjetorit. Nga janari 2023, Zvicra duhet të jetë në gjendje të ketë fjalën e saj./albora.ch/

Marketing