Fëmijët që janë shëruar nga Covid-19 duke se janë të rrezik të ndjeshëm të zhvillimti të diabetit të tipit 1 ose tipit 2, kanë raportuar shkencëtarët nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Marketing

Sipas studimeve, rreziku i shtuar për diabet është parë edhe tek të rriturit që janë shëruar nga Covid.

Studiuesit në europë kanë raportuar një numër në rritje të fëmijëve të diagnostifikuar me diabet të tipit 1 që nga fillimi i pandemisë.

Studimi është ndër të parët që shqyrton bazat e të dhënave të mëdha të kërkesave të sigurimit në Shtetet e Bashkuara për të vlerësuar prevalencën e diagnozave të reja të diabetit tek fëmijët nën moshën 18 vjeç që kishin Covid ose dihej se ishin të infektuar me koronavirus.

Studimi përdori dy baza të të dhënave të pretendimeve nga planet shëndetësore të SHBA-së për të parë diagnozat e diabetit të bëra tek të rinjtë nën 18 vjeç gjatë një viti ose më shumë, duke filluar nga 1 marsi 2020, duke krahasuar ata që kishin Covid me ata që nuk kishin.

Studiuesit gjetën një rritje 2.6-fish të rasteve të reja të diabetit tek fëmijët që ishin prekur nga Covid.

“Edhe një rritje prej 30 për qind është një rritje e madhe e rrezikut,” tha Sharon Saydah, autore kryesore e studimit shkruan NYT.

Ajo vuri në dukje se shtimi në peshë dhe sjellja e ulur, të cilat janë rritur gjatë pandemisë, janë gjithashtu faktorë rreziku për diabetin e tipit 2.

Dr. Saydah tha se nuk ishte ende e qartë nëse diabeti i tipit 2 pas Covid do të ishte një gjendje kronike tek këta fëmijë, apo një gjendje kalimtare që zgjidhet.

Studimi nënvizon rëndësinë e vaksinimit të të gjithë fëmijëve dhe përdorimin e masave, si veshja e maskës dhe distancimi./albora.ch/

Marketing