Rusia është furnizues i rëndësishëm i lëndëve të para për Evropën. Edhe pse Zvicra nuk e merr gazin e saj direkt nga Rusia, ajo është pjesë e rrjetit evropian të gazit. Kjo do të thotë se familjet zvicerane janë gjithashtu të varura nga gazi rus.

Marketing

Si ndikon lufta në Ukrainë në furnizimin me gaz ? A duhet të presin tani rritje masive të çmimeve familjet zvicerane me ngrohje me gaz? Çfarë duhet të dinë tani familjet zvicerane me ngrohje me gaz, transmeton albora.ch.

Sa familje në Zvicër ngrohen me gaz?

Sipas Zyrës Federale të Statistikave (BFS), 20 përqind e familjeve lokale ngrohen me gaz. “Një pjesë e madhe e këtyre familjeve janë në qytete dhe aglomerate”, thotë Thomas Hegglin (55), zëdhënës i Shoqatës Zvicerane të Industrisë së Gazit (VSG). 

Nga vjen gazi që ngroh shtëpitë në Zvicër?

Gazi në Zvicër furnizohet nga kompani vendore dhe rajonale. “Aktualisht ka rreth 100 furnizues të gazit në Zvicër”, thotë Hegglin. Zvicëra e merr gazin nga pikat tregtare në vende të tjera evropiane si Gjermania, Holanda, Franca apo Italia. Mirëpo, nga ana tjetër, e merr gazin edhe nga Rusia. Rreth gjysma e gazit që derdhet në Zvicër thuhet se vjen nga Rusia. Megjithatë, ky është vetëm një vlerësim. Në fakt, ende nuk ka prova të besueshme të origjinës së gazit.

A kushton më shumë ngrohja tani?

Çmimet e gazit janë rritur që nga vjeshta e kaluar. Ditët e fundit ka një tjetër rritje të mprehtë. Megjithatë, shkalla në të cilën këto rritje të çmimeve ndikojnë në buxhetet e familjeve zvicerane ndryshon. Sepse furnizuesit zviceranë të gazit ndonjëherë e blejnë gazin e tyre shumë më parë. Jo të gjitha kompanitë ia kanë kaluar tashmë konsumatorit fundor kostot e rritura për lëndën e parë. “Çdo furnizues i gazit ka politikën e vet të çmimeve dhe prokurimit”, thotë Hegglin. Megjithatë, çmimet e gazit ndoshta do të rriten për familjet zvicerane në të ardhmen, megjithëse me vonesë, shkruan më tej blick.

A mund të zgjedhin familjet se nga ta marrin gazin?

Familjet individuale nuk mund të zgjedhin se nga duan ta marrin gazin. As Zvicra nuk mund të bëjë pa gazin rus brenda natës. Aktualisht industria po kërkon zgjidhje për këtë problem. “Industria zvicerane e gazit po përpiqet të reduktojë varësinë ekzistuese dhe të mbështesë gjerësisht opsionet e prokurimit”, thotë Hegglin.

Po sikur të ndërpritet gazsjellësi nga Rusia?

Tregtia e gazit me Rusinë ende nuk është sanksionuar. Nëse kjo ndodh, Hegglin nuk sheh asnjë problem furnizimi për Zvicrën për momentin: “Për shkak të vendndodhjes së saj, Zvicra është shumë mirë e integruar në rrjetin evropian të gazit”, thotë zëdhënësi i shoqatës. Gazi mund të rrjedhë nëpër vend nga veriu, jugu ose perëndimi. Është e vërtetë që Zvicra nuk ka ndonjë objekt të madh të magazinimit të gazit. Gjermania, ku ne marrim gazin ndër të tjera, ka objekte të mëdha magazinimi të gazit që aktualisht janë rreth një e treta plot. “Gjermania sapo ka vendosur të krijojë rezerva gazi”, thotë Hegglin.

A ka alternativa?

Sipas Hegglin, Bashkimi Evropian aktualisht po punon për këtë. “BE dëshiron të reduktojë varësinë e saj nga gazi rus”, thotë ai. LPG është një nga opsionet premtuese. Avantazhi i madh: Gazi në formë të lëngshme – i ashtuquajturi LNG – mund të merret nga vende të tjera, si SHBA, Katari dhe Egjipti. Mund të eksportohet me anije cisterna. LNG është një nga shpresat e mëdha kur bëhet fjalë për blerjen e gazit nga rajone të tjera të botës”, thotë Hegglin. 

Zvicra gjithashtu mund të zvogëlojë varësinë e saj nga gazi rus me burime alternative të energjisë si ngrohja qendrore dhe pompat e nxehtësisë – por vetëm në planin afatgjatë. /albora.ch/

Marketing