Mbrëmjen e së enjtes, aksionet e kompanisë Facebook ranë për 23%, duke bërë kështu që Banka qendrore zvicerane, e cila është një investitor i madh në bursat amerikane, të pësoj humbje rreth 700 milionë dollarë.

Marketing

Shefi i Meta, Mark Zuckerberg, i kishte befasuar investitorët me perspektivat e dobëta të rritjes për tremujorin e parë të 2022. Aksioni humbi më shumë se një të pestën e vlerës së tij pas mbylljes së tregut dhe sipas raportit, kjo shkatërroi më shumë se 200 miliardë dollarë në vlerën e tregut, raporton Tagesanzeiger – transmeton Albora.ch.

Sipas dokumenteve të Komisionit Amerikan të Letrave me Vlerë (SEC), të cilit Banka Kombëtare duhet t’i raportojë çdo tre muaj pozicionet e saj në bursën amerikane, në fund të shtatorit ajo kishte në portofolin e saj rreth 9.5 milionë aksione të Meta-s. Nëse Banka Kombëtare nuk do të kishte ndryshuar pozicionin e saj ndërkohë, vlera e saj do të kishte rënë nga 3.1 miliardë dollarë në 2.4 miliardë dollarë.

Facebook është pozicioni i pestë më i madh në portofolin e Bankës Kombëtare. Ajo ka investuar më shumë para në Apple, Microsoft, Alphabet (Google) dhe Amazon.

Për shkak se Banka Kombëtare, nën drejtimin e presidentit të saj Thomas Jordan, ndërhyn vazhdimisht në tregun valutor për të luftuar fuqinë e frangut zviceran, depozitat e saj në valutë janë vazhdimisht në rritje, vitin e kaluar nga 910 në 966 miliardë franga.

Ajo investon rreth 23 për qind të kësaj në aksione, një pjesë e mirë e saj në Shtetet e Bashkuara. Në fund të shtatorit, ekspozimi i kapitalit në bursat amerikane ishte më shumë se 157 miliardë dollarë.

Banka Kombëtare ndjek indeksin e tregut, pra blen sa më shumë aksione në raport me tregun në tërësi. Prandaj është automatikisht gjithmonë aty kur gjërat shkojnë keq në bursat e SHBA – ose kur çmimet bien, si në rastin aktual me Facebook.

Nuk ka shenja se Banka Kombëtare do të largohet nga blerjet e valutës në të ardhmen e parashikueshme. Për shkak të inflacionit të lartë në eurozonë, franga zvicerane ka të ngjarë të priret drejt fuqisë.

Marketing