E keni dëgjuar të thuhet se Suedia është “parajsë” për punonjësit por a është e vërtetë? Gjykoni vetë, sipas këtyre nëntë arsyeve nga The local.

Marketing

1. Një grumbull i tërë pushimesh
Me pesë javë pushime me pagesë sipas ligjit dhe shumë kompani që u japin punonjësve gjashtë javë, suedezët gëzojnë shumë kohë të lirë nga puna.

2. Ska hierarki!
Suedezët e duan barazinë. Nëse punoni në një kompani suedeze, shanset janë që ta njihni personalisht CEO-n. Ju e quani atë (ose atë) me emrin e saj të parë dhe as nuk keni frikë të ndani idetë tuaja me të

3. Rëndësia e prindërimit
Sistemi i famshëm i lejes prindërore në Suedi. Çiftet suedeze marrin 480 ditë leje prindërore për fëmijë, të paguar në rreth 80 për qind të pagës së tyre.

4. A-kassa e mrekullueshme (fondet e përfitimit të papunësisë, domethënë)
Suedia ka një sistem të shkëlqyer për të mbështetur ata që humbasin punën. Ata që regjistrohen për anëtarësim paguajnë një tarifë mujore – deri në 140 korona në muaj, dhe më pas, nëse do të mbeteni të papunë, mund të merrni deri në 80 për qind të pagës tuaj.

5. Sindikatat e forta
Këtu ka sindikata për të gjitha degët e punës, dhe rreth 70 për qind e të gjithë të punësuarve në Suedi aktualisht i përkasin një sindikate

6. Ju gjithmonë mund të mësoni
Në Suedi, çdo person që punon në një kompani për të paktën gjashtë muaj, ka të drejtë të marrë leje për studime. Është e papaguar, por puna juaj do t’ju presë kur të ktheheni.

7. Fika fantastike
Fika është fenomeni social suedez – i pëlqyer shumë në punë – ku të gjithë e lëshojnë atë që po bëjnë dhe pinë kafe dhe pasta. Shumë kompani ofrojnë fika të rregullta për punonjësit në kohë të zakonshme.

8. Anglishtja është kudo
Kuptohet, ka disa punë ku suedishtja është një kërkesë. Por përgjithësisht në Suedi – veçanërisht në qytetet e mëdha si Stokholmi dhe Goteborgu – mund t’ia dilni mirë në anglisht.

9. Pa poliestër dy-copë
Stili suedez është i përshtatur dhe i përshtatur mirë, por edhe shumë i rastësishëm: xhinset dhe xhaketë sportive janë të përsosura si për meshkujt ashtu edhe për femrat në ambiente profesionale./albora.ch/

Marketing