Zviceranët kanë një mori rregullash në fuqi, kështu që pyetja në lidhje me regjistrimin e një biçiklete është legjitime. Përgjigja varet nga lloji i biçikletës që ngasni, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Targat e regjistrimit, si dhe “velovignette” – një ngjitëse sigurimi – ishin të detyrueshme në Zvicër për shumë dekada.

Kjo tregon se biçikleta kishte sigurim përgjegjësie për dëmtimin e palëve të treta, i cili mbulohej deri në 2 milionë franga. Sigurimi për biçikletën e dikujt nuk ishte përfshirë, megjithëse mbulimi shtesë mund të blihej veçmas.

Kushdo që kapej duke ngarë biçikletën pa vinjetën, gjobitej me 40 franga.

Megjithatë, zviceranët e zmbrapsën këtë detyrim në vitin 2011, kur parlamenti e mendoi Aktin e Trafikut Rrugor për të hequr vinjetën e detyrueshme për çiklistët nga 1 janari 2012.

Në vend të kësaj, pronarët e biçikletave duhet të sigurohen që atëherë nga politika e tyre e përgjegjësisë personale, e cila nuk kërkon ndonjë ngjitëse të dukshme.

Sipas një faqeje zyrtare të qeverisë, “shumica e kompanive të sigurimit përfshijnë automatikisht mbulimin për aksidentet e çiklizmit në sigurimin e përgjegjësisë personale”.

Nga ana tjetër, vinjeta e sigurimit mbetet e detyrueshme për motoçikletat dhe motoçikletat me motorë më të mëdhenj, si dhe për biçikletat e pajisura me asistencë elektrike mbi 25 km/h.

Ju mund t’i regjistroni këto automjete në zyrën tuaj lokale të shoferit dhe licencimit të automjeteve, por duhet të keni me vete një dëshmi sigurimi.

Një rrugë e gjatë dhe gjarpëruese

Megjithatë, para vitit 2012, ngjitësit e regjistrimit për biçikletat ishin mjaft të rëndësishme.

Me sa duket, zviceranët shpikën jo vetëm çokollatën me qumësht në 1875, por gati dy dekada më vonë (në 1892) ata poashtu shpiken e origjinën e targave të regjistrimit për biçikletat, një ide që u përhap edhe në Belgjikë dhe Holandë, sipas Muzeut të Targat zvicerane të biçikletave (po, vërtet ekziston një gjë e tillë).

“Asnjë vend tjetër nuk ka zhvilluar një shumëllojshmëri kaq kreative në lidhje me dizajnimin e targave të biçikletave”, thuhet në uebsajtin e muzeut.

“Në përputhje me traditën tipike zvicerane, çdo kanton ushtroi autonominë e tij plotësisht edhe në këtë zonë, gjë që krijoi një gamë shumëngjyrëshe dhe jashtëzakonisht interesante të formave, madhësive, ngjyrave, shkronjave, sistemeve, materialeve dhe përfundimeve. Kantoni i Lucernit (LU) lëshoi ​​targat e para që në vitin 1892. Kantoni i Basel-Stadt (BS) pasoi në 1894. Këto versione të hershme ishin të vlefshme për disa vite. Që nga viti 1906, “Inicialet e Vitit” u prezantuan në të gjithë Zvicrën. Kantoni Jura (JU), i krijuar në një datë të mëvonshme, është i veçantë në atë që lëshoi ​​targat e para për vitin 1980 dhe ishte kantoni i parë që ndryshoi në afishe që në vitin 1987”.

Pllakat e fundit, sipas muzeut, janë ngulitur në vitin 1988.

Albora.ch

Marketing