Udhëtimi për në dhe nga Zvicra pa dokumente të duhura në dorë mund të përbëjë një problem — ose jo — në varësi të disa faktorëve, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Duke qenë se lejet zvicerane të punës/qëndrimit mund të jenë të vështira për t’u marrë, njerëzit i ruajnë ato me jetën e tyre.

Por edhe dokumentet ose objektet më të vlefshme mund të humbasin, gjë që, siç do ta thoshte jeta, shpesh ndodh në momentet më të papërshtatshme – si kur po përgatiteni për të udhëtuar jashtë vendit ose kur ktheheni në Zvicër nga një vend i huaj.

Nëse keni nevojë për panik apo jo, varet nga kombësia juaj dhe nga fakti nëse po largoheni nga Zvicra apo po hyni në vend.

Në rastin e parë, nuk duhet të keni shumë probleme, duke supozuar se keni pasaportën në dorë. Nëse nuk jeni në radarin e autoriteteve si kriminel dhe nuk jeni të kërkuar nga policia, ka të ngjarë të jeni në gjendje të largoheni lehtësisht.

Gjërat mund të ndërlikohen më shumë nëse jeni duke hyrë në vend – por vetëm në raste të caktuara.

Nëse jeni shtetas i shtetit të BE/EFTA, gjithçka që duhet të tregoni është ose pasaporta ose një dokument tjetër identiteti i lëshuar nga vendi juaj. Kjo sepse ju keni të drejtë të hyni në Zvicër sipas dëshirës tuaj.

Kjo është e vërtetë nëse jeni duke ardhur direkt nga një shtet i BE/EFTA ose nga diku jashtë Evropës – ajo që ka rëndësi është pasaporta që mbani, jo nga vini.

Megjithatë, nëse vini nga një vend i tretë, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Shtetet e Bashkuara, Kanadanë, Australinë, Indinë dhe vende të tjera joevropiane, mospasja e lejes së qëndrimit në Zvicër me vete mund ta bëjë hyrjen më të vështirë – megjithëse jo të pamundur.

Ndryshe nga homologët tuaj të BE/EFTA, do t’ju duhet të qëndroni në radhë në një linjë të veçantë, ku oficeri i imigracionit do t’ju pyesë se sa kohë do të qëndroni në Zvicër (si turist, mund të qëndroni deri në tre muaj). Nëse përgjigjeni se jetoni dhe punoni në Zvicër, do t’ju duhet të tregoni lejen tuaj për të vërtetuar statusin tuaj. Kjo është ajo ku mungesa e dokumentit tuaj mund të jetë problematike.

Shanset që t’ju refuzohet hyrja nëse keni një pasaportë të vlefshme dhe, nëse është e nevojshme, një vizë, janë të pakta, por do t’ju thuhet të rregulloni dokumentet tuaja. Zyrtari i kontrollit të pasaportave mund të informojë gjithashtu autoritetet në kantonin tuaj të vendbanimit se ju keni hyrë në Zvicër pa leje dhe se duhet ta rivendosni atë brenda një afati të caktuar kohor.

Ndoshta ka më pak gjasa që të jeni të “pjekur në skarë” (në një mënyrë të të folurit) nga një oficer i kontrollit të pasaportave nëse udhëtoni pa leje pune me pasaportë të SHBA-së ose Britanisë së Madhe – pasi supozohet se jeni një turist që nuk do të qëndrojë në Zvicër dhe kërkoni përfitime sociale – sesa, të themi, një nga një vend në zhvillim.

Procedurat janë në thelb të njëjta, pavarësisht nëse mbërrini në Zvicër drejtpërdrejt nga një vend i tretë ose nëse keni kaluar tranzit përmes një vendi Shengen.

Nëse, për shembull, zbarkoni fillimisht në Gjermani përpara se të lidheni me një fluturim për në Zvicër, atëherë do të shkoni përmes kontrollit të pasaportës në pikën e parë të hyrjes. Nëse jeni shtetas i një vendi të tretë, zyrtarët e emigracionit në Gjermani do t’ju bëjnë të njëjtat pyetje, domethënë qëllimin e udhëtimit tuaj në Zvicër. Pra, mospasja e lejes suaj të punës me vete mund të përbëjë ende një problem.

Çfarë duhet të bëni nëse humbni lejen e qëndrimit në Zvicër?

Pavarësisht nëse planifikoni të udhëtoni jashtë vendit ose jo, duhet ta raportoni humbjen menjëherë në stacionin më të afërt të policisë.

Nëse e humbni lejen ndërsa jeni në një vend tjetër, atëherë njoftoni autoritetet lokale atje.

Në secilin rast, policia do t’ju lëshojë një konfirmim të humbjes, gjë që mund ta bëjë më të lehtë kthimin në Zvicër.

Pyetja më e madhe tani është se si të kërkoni një leje zëvendësimi nga kantoni juaj i qëndrimit.

Sillni raportin e humbjes së policisë në departamentin e popullsisë së administratës tuaj lokale (Einwohnerkontrolle në gjermanisht, contrôle des habitants në frëngjisht dhe Controllo abitanti në italisht), i cili është përgjegjës për të gjitha çështjet që lidhen me vendbanimin në një bashki të caktuar.

Fatmirësisht, zëvendësimi i një lejeje të humbur është shumë më i lehtë sesa marrja e një në radhë të parë.

Në disa raste, mund të gjeni në internet një formular që kërkon një zëvendësim. Shtypeni, plotësoni dhe silleni me vete në zyrën e administratës.

Mbani në mend se pasi të raportohet e humbur, leja origjinale nuk është më e vlefshme. Në rast se shfaqet përsëri, nuk mund ta përdorni më.

Një këshillë e dobishme:

Kjo mund të jetë pa mend, por gjithsesi duhet përmendur: mbani fotokopje të të gjitha dokumenteve tuaja të udhëtimit, duke përfshirë pasaportën, kartën e identitetit, vizën dhe lejen e qëndrimit.

Ndërkohë që kopjet nuk kanë të njëjtën peshë si origjinalet, është gjithmonë më mirë të kesh disa prova sesa asnjë.

Marketing