Zvicra është një vend i vogël, neutral që nuk është sulmuar nga një fuqi e huaj që kur Napoleoni erdhi në 1798, hera e fundit që Zvicra mori pjesë në një luftë dhe nuk u pushtua nga Gjermania në Luftën e Dytë Botërore.

Marketing

Megjithatë, lufta në Ukrainë ka ringjallur debatin rreth mbrojtjes, ushtrisë zvicerane dhe pajisjeve në dispozicion të ushtrisë: armë që shkojnë shumë përtej thikës së ushtrisë zvicerane të dobishme kryesisht në jetën civile, por aq shumë në luftime, shkruan thelocal.ch.

Të dy dhomat e parlamentit, Këshilli i Shteteve dhe Këshilli Kombëtar do të zhvillojnë një debat urgjent mbi luftën në Ukrainë më 15 dhe 16 mars, veçanërisht mbi ndikimin e saj në politikën e sigurisë të Zvicrës në një rast shumë të pamundur që konflikti të përhapet drejt perëndimit.

Në rast se Zvicra kërcënohej nga efektet indirekte të një konflikti ndërkombëtar siç është një sulm kibernetik ose përdorimi abuziv i hapësirës ajrore – “ne duhet të jemi të përgatitur për të gjitha rreziqet”, tha Ministrja e Mbrojtjes Viola Amherd.

Ky shqetësim është i lidhur me shumë ndryshime që ka pësuar ushtria zvicerane në dekadat e fundit, transmeton albora.ch.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, vendi ishte gati për luftim, me çdo ushtar të armatosur dhe të aftë për të luftuar për në pikën e mbledhjes së regjimentit të tij në një moment.

Gjithashtu, ushtria thuhet se kapi të gjitha tunelet, urat dhe viaduktet dhe ishte gati të shpërthente eksplozivët nëse Gjermania guxonte të pushtonte.

Megjithatë, nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri nëse pajisjet aktuale dhe 147.510 trupa (përfshirë 102.715 ushtarë të gradës dhe dosjes) mund të mbrojnë Zvicrën nga sulmi. Kjo për shkak se Zvicra nuk ka përvojë të mëparshme në kohët moderne të konfliktit të armatosur./albora.ch/

Marketing