Çmimet e benzinës dhe naftës kanë rënë në Luksemburg që nga fillimi i gushtit. A do të vazhdojë ky moment? Si shpjegohet?

Marketing

Që nga fillimi i pranverës, inflacioni i çmimeve të benzinës dhe naftës ka përbërë një humbje të konsiderueshme të fuqisë blerëse për konsumatorët, shkruajnë në Luksemburg, përcjell Albora.ch. Megjithatë, dinamika duket se është përmbysur në gusht me një sërë rëniesh të çmimeve të karburanteve.

Me 1,687 euro për litër, nafta nuk kishte qenë aq “e lirë” që nga 9 prilli. Sa i përket 95 pa plumb, duhet të ktheheni në 2 Mars për të gjetur një çmim të barabartë me 1,598 euro për litër, aktualisht në fuqi. Në atë kohë, lufta në Ukrainë sapo kishte filluar dhe vëzhguesit po premtonin trazira serioze në kostot e energjisë.

A nënkupton ky zhvillim një përmbysje të përhershme të kurbës? “E pamundur të bësh parashikime”, përgjigjet Jean-Marc Zahlen, sekretari i përgjithshëm i Groupement Pétrolier Luxembourgeois (GPL), që do të thotë se rrjedha e konfliktit në Ukrainë do të jetë vendimtare. Si gjithmonë, çmimet e karburanteve në Luksemburg janë të lidhura drejtpërdrejt me kontekstin gjeopolitik.

Flukse të reja dhe rritje të prodhimit

Po këta faktorë ndërkombëtarë shpjegojnë rëniet e shënuara në ditët e fundit: “Është mbi të gjitha rezultat i rënies së çmimeve të produkteve të ish-rafinerisë”, përgjigjet z.Zahlen. Shpjegime për këtë, aktorët kanë gjetur “flukse të reja” që nga embargoja ndaj naftës ruse. “Transportuesit janë riorganizuar përsa i përket shpërndarjes, edhe nëse vendosja e këtyre flukseve mori kohë”, saktëson ai.

Një evolucion i logjikës financiare edhe me “më pak pritje në treg” por edhe ndryshime në prodhim. Rezoluta e vendeve të OPEC-ut për të rritur pak sasitë e prodhuara ka dhënë fryt. Takimet e fundit midis liderëve perëndimorë dhe liderëve të vendeve të Gjirit mund të kenë ndikuar në këtë vendim, edhe nëse disa pendohen për një rritje shumë të kufizuar të sasive të naftës bruto të premtuara për tregun botëror.

“Është shumë e vështirë të izolosh ndikimin e të gjithë këtyre faktorëve”, thotë Jean-Marc Zahlen. Kujtojmë gjithashtu se zbritja prej 7.5 centimetra për litër karburant i vendosur nga qeveria është shtyrë edhe për muajin gusht. Por nuk do të rinovohet në fillim të vitit shkollor.

Marketing