Pink Cross, shoqata zvicerane për meshkujt homoseksualë dhe biseksualë, ka rritur thirrjet për testime, vaksina dhe trajtim për linë e majmunëve që do të vihen në dispozicion në Zvicër.

Marketing

Asnjë vaksinë kundër lisë së majmunëve nuk është miratuar për përdorim ose prokuruar nga autoritetet zvicerane.

“Është veçanërisht e rëndësishme për ne që qeveria federale ta njohë atë si një prioritet. Ka një problem me linë e majmunëve që duhet të adresohet tani”, tha Roman Heggli, drejtor i Pink Cross

Që nga maji, në Zvicër janë raportuar 351 raste të lisë së majmunëve. Shumica e rasteve të raportuara janë te meshkujt homoseksualë. Virusi mund të transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lëkurën dhe mukozën, gjithashtu gjatë aktivitetit seksual.

Të mërkurën Pink Cross nisi një peticion duke u bërë thirrje autoriteteve zvicerane të shpallin shpërthimin e lisë së majmunëve një “situatë të veçantë”, e cila i jep qeverisë federale disa kompetenca në kontekstin e një shpërthimi të shëndetit publik. Organizata Botërore e Shëndetësisë e shpalli shpërthimin e lisë së majmunëve një “urgjencë të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar” më 23 korrik.

Duke zvarritur këmbët?

Në muajt e fundit autoritetet në disa vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, kanë autorizuar përdorimin e disa vaksinave, të miratuara fillimisht për linë, për përdorim kundër lisë së majmunëve. Vaksinat janë aktualisht në mungesë duke pasur parasysh numrin e vogël të prodhuesve ekzistues.

Asnjë nga vaksinat e disponueshme në tregun ndërkombëtar nuk është aktualisht e autorizuar në Zvicër. Zyra Federale e Shëndetit Publik tha se planifikon të blejë një vaksinë sa më shpejt të jetë e mundur dhe ta bëjë atë të disponueshme për njerëzit që janë veçanërisht në rrezik.

Sipas faqes së saj të internetit, zyra e shëndetit publik ka qenë në kontakt me prodhuesit e një vaksine dhe negociatat janë duke u zhvilluar. Në një deklaratë për SRF, zyra e shëndetësisë tha se “për shkak të pyetjeve të ndryshme të hapura, aktualisht nuk është e mundur të thuhet përfundimisht se kur dhe për cilin grup të synuar mund të vihet në dispozicion një vaksinë në Zvicër”.

Kryqi Pink kritikon zyrën e shëndetësisë për zvarritjen e saj. “Shumë pak ka ndodhur në tre muajt e fundit dhe ka pasur pak përparim, ndërkohë që vendet përreth nesh kanë kohë që po vaksinojnë,” tha Heggli.

Trajtimet testuese

Të mërkurën, Spitalet Universitare të Gjenevës thanë se po testonin një trajtim antiviral kundër lisë së majmunëve. Ajo mori 100 kuti të Tecovirimat antiviral, i cili do të lejojë 50 trajtime, “të administruara për pacientët që vuajnë më shumë ose janë më të cenuarit”.

Tecovirimat nuk është i autorizuar nga zyra shëndetësore zvicerane dhe për këtë arsye mund të përdoret vetëm në kërkime. Përdorimi në shkallë të gjerë i trajtimit nuk lejohet.

Marketing