“A ka ndonjë gjë që nuk ju pëlqen në Zvicër?” Me këtë pyetje, një përdorues i forumit të diskutimit Reddit goditi në shenjë: postimi i tij gjeneroi mbi 1100 komente brenda pak ditësh.

Marketing

Pakënaqësia duket të jetë e lartë në Zvicër. Qofshin kantieret e ndërtimit në Autobahn, frenimi i popullit zviceran, moti i keq, çmimet e larta për sushi apo këmbanat e kishave – përdoruesit kishin të gjitha llojet e gjërave për t’u ankuar. Në fotogalerinë e mësipërme mund të lexoni se për çfarë janë mërzitur zviceranët dhe të huajt në Zvicër. 

“Këmbanat e kishës bien çdo 15 minuta. Nuk kam nevojë ta di se është ora 2:15 e mëngjesit për të fjetur!” – “Këtu ka shumë duhanpirës dhe duket sikur të gjithë janë bërë tatuazh nga koka te këmbët.” – “Nëse jeta juaj nuk sillet rreth skijimit dhe çiklizmit, bëhet goxha e mërzitshme”. 

“Njerëzit fillojnë të festojnë në moshë të re dhe vazhdojnë të bëjnë deri në moshën 21. Pas kësaj mbetet vetëm rrota e lloj brejtësi. Një natë e çmendur është kur dy miq vijnë për darkë në orën 21:00”. – “Bünzli xheloz, i cili lufton pothuajse gjithçka që mund të jetë edhe argëtuese nga distanca.”

Katja Rost, një sociologe në Universitetin e Cyrihut, qesh kur dëgjon disa nga shembujt. “Në fakt është rasti që zviceranët kanë një reputacion, veçanërisht në mesin e emigrantëve, se nuk janë kurrë të kënaqur me të vërtetë dhe se ankohen shumë,” thotë ajo.

Ka padyshim arsye për këtë: “Studimet tregojnë se komunikimi është shumë i drejtpërdrejtë në Zvicër. Ju nuk shtypni përreth dhe personi tjetër duhet të zbulojë se çfarë mund të ketë qenë shqetësuese. Kjo direktivë më pas nga disa interpretohet si ankim.

Zvicra është gjithashtu një nga vendet më të orientuara drejt performancës në botë. “Këtu shumë i nënshtrohet punës dhe përpikmëria është një nga karakteristikat më të rëndësishme. Siç mund ta shihni në komente, kjo mund të duket e çuditshme për disa.” Fakti që zviceranët janë mjaft të ftohtë dhe të largët nuk është aspak një paragjykim: “Në Zvicër, njerëzit kanë nevojë për një distancë relativisht të madhe për t’u ndjerë rehat. Ju rrallë shihni njerëz të ulur njëri mbi tjetrin në një kafene si në Francë, ose duke përqafuar një bandë të panjohurish në një lojë futbolli.”

Sipas Rost, disa nga karakteristikat negative të zviceranëve që janë përshkruar janë edhe për faktin se ne nuk jemi të mirë për t’u përballur me pasiguritë: “Në Zvicër, shumë njerëz rrotullojnë timonin nëse nuk e dinë se çfarë do të jetë e ardhmja. do të duket si pas një viti. Në shumë vende të tjera, më ekstremet në Rusi, njerëzit janë mirë që mezi kanë ndonjë plan deri nesër”.

Të huajt dhe të huajt shpesh e kanë të vështirë të bëjnë miq në Zvicër. “Kjo gjithashtu ka të bëjë me kulturën e performancës,” thotë Rost: “Gjithçka bëhet për integrimin në punë, por zviceranët janë të gatshëm të flasin anglisht nëse duan.” Megjithatë, në privat, sipas Rost, gjermanët në veçanti shpesh kanë vështirësi të integrohen dhe të bëjnë miq. Ka edhe një shpjegim për këtë: “Gjermanët janë të ngjashëm me zviceranët dhe vijnë me shpresën se duke qenë se kultura është shumë e ngjashme, integrimi do të jetë i lehtë. Kur kuptojnë se ka dallime kulturore, shpesh e kanë më të vështirë të integrohen sesa dikush nga një vend i Amerikës së Jugut, i cili përshtatet me një kulturë krejtësisht të ndryshme që në fillim”.

Sipas Rost, ka edhe diçka pozitive në të gjitha ankesat: “Çlirimi i zhgënjimit mund – të paktën në afat të shkurtër – të jetë i mirë për higjienën mendore.” Megjithatë, në planin afatgjatë, shumica e njerëzve nuk duhet të ankohen fare: Ata thjesht ndryshuan grupin shoqëror me të cilin u identifikuan. “Nëse mërzitem nga ‘notat’ e fqinjëve borgjezë në tualet, do të shkoj në një vend më tolerant. Basta”.

Marketing