28 studiues të rinj zviceranë marrin një grant evropian kërkimor vetëm nëse vazhdojnë të punojnë në BE.

Marketing

Suedia dëshiron të përfitojë nga kjo. Skandinavët bëjnë shumë para për të sjellë shkencëtarët e rinj dhe njohuritë e tyre në veri.

Studiuesit e rinj zviceranë janë shumë të kërkuar jashtë vendit, aq sa Këshilli Suedez i Shkencës i josh ata në Skandinavi me shuma të mëdha parash.

Përveç kësaj, veriorëve nuk u interesojnë 28 shkencëtarët zviceranë, të cilët vitin e kaluar morën “Grantin e Fillimit”, të lakmuar nga programi evropian i kërkimit Horizon. Në total do të paguhen 1.5 milionë euro.

Për shkak të rënies së marrëveshjes kornizë midis Zvicrës dhe BE-së, zviceranët i marrin paratë vetëm nëse lëvizin në një vend të asociuar të Këshillit Evropian të Kërkimit (ERC) dhe vazhdojnë kërkimet e tyre jashtë vendit.

Këshilli Suedez i Shkencës shkruan në faqen e tij të internetit për margjinalizimin e Zvicrës: “Kjo u ofron universiteteve suedeze mundësinë për të rekrutuar studiues të rinj të shquar evropianë”. /blick/

Me fjalë të tjera: ju dëshironi të transferoni njohuritë nga Zvicra në vendin tuaj.

Këshilli Shtetëror i Shkencës i premton një universiteti suedez që punëson një studiues nga Zvicra një milion korona suedeze, që korrespondon me 100,000 CHF. Dhe ky nuk është shpërblimi për zviceranët. Jo, 100,000 frangat përdoren për t’ua bërë jetën në Suedi sa më të këndshme studiuesve të rinj. Synohet të përdoret për lëvizje, marrje me qira të banesës, shpenzime udhëtimi, shpenzime për anëtarët e familjes, kujdesin e fëmijëve etj.

Paga e institutit vjen në krye.

Kjo ofertë vlen ekskluzivisht për studiuesit zviceranë, sipas zyrës së shtypit të Blick.

Zëdhënësja Lotta Bäcklin tha: “Në këtë situatë, ku studiuesit zviceranë nuk mund të pranojnë financimin e ERC-së pa u zhvendosur në një vend tjetër, ne donim t’u ofronim studiuesve një mundësi për të kryer kërkimin për të cilin ata morën fonde gjithsesi”.

Oferta vlen prej disa ditësh dhe do të vazhdojë deri më 31 mars. Deri më tani nuk është nënshkruar asnjë kontratë.

Në Bernë, ku njeriu nuk ka dëgjuar kurrë për stimuj kaq të mëdhenj financiarë, është i vetëdijshëm për humbjen e mundshme të njohurive. Për këtë arsye, Sekretariati Shtetëror për Arsimin, Kërkimin dhe Inovacionin (SERI) ka prezantuar masat kalimtare dhe po financon kërkuesit dhe novatorët që kanë marrë fonde nga Horizon, por dëshirojnë të qëndrojnë në Zvicër.

SERI nuk e di ende se sa nga 28 kredimarrësit do të mbeten në Zvicër.

Radio SRF, e cila kreu një anketë mes fituesve, jep një trend. Sipas radios, dy në BE dhe dy në SHBA duan të vazhdojnë studimet. Megjithatë, vetëm 15 studiues u përgjigjën, dhe disa ishin ende të pavendosur.

Në Suedi, vetëm 14 studiues morën një Grant Fillestar vitin e kaluar. Kjo është arsyeja pse skandinavët shpresojnë që disa zviceranë ende mund të vendosin të kërcejnë në veri.

Lotta Bäcklin: “Granti Fillestar ERC është një grant prestigjioz dhe i merituar kërkimor. Sidoqoftë, ne e kuptojmë se duhet të jetë shumë e vështirë për ata që janë të përfshirë të marrin një vendim të tillë për karrierën në një afat kaq të shkurtër.” /albora.ch/

Marketing