Marketing

Këshilli Kombëtar i dha dritën jeshile kandidaturës së Zvicrës për në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Nëse Këshilli i Shteteve bie dakord, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara do të vendosë në qershor nëse Zvicra do të marrë një nga dhjetë vendet jo të përhershme në Këshillin e Sigurimit. 

Sipas Kartës së OKB-së , përgjegjësia kryesore e Këshillit të Sigurimit është ruajtja e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Për këtë qëllim, ai mund të vendosë si sanksione ekonomike ashtu edhe masa ushtarake kundër një agresori. 

Disa zëra tashmë shohin një refuzim të neutralitetit zviceran në një vend për Zvicrën, shkruan 20 min.ch.

“Neutraliteti ynë është histori”, pohon një përdorues i Twitter. Një tjetër shkruan: “Zvicrës nuk i intereson neutraliteti. Pra bëhemi edhe ne parti lufte. Kjo rrit rrezikun për Zvicrën”.

SVP-ja është duke luftuar edhe me kandidaturën e vendosur.

Këshilli Kombëtar rrëzoi kërkesën e tyre për të mos e bërë këtë të enjten me një shumicë të madhe. 

Lufta në Ukrainë tregon se kohët paqësore kanë mbaruar, thotë Këshilltari Kombëtar i SVP, Thomas Aeschi. “Nëse ulemi në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, do të duhet të vendosim për luftën ose paqen në të ardhmen”. 

Ai pret që Zvicra do të duhet të pozicionohet në konflikte çdo javë. “Kjo do ta copëtonte Zvicrën”.

SVP bie në vesh të shurdhër në këshillat kombëtare të partive të tjera të mëdha. Këshilli i Sigurimit vendos në favor të paqes, jo luftës, thotë këshilltarja kombëtare e PS Franziska Roth.  “Zvicra nuk mund të jetë më një kalorës i lirë në politikën botërore”. 

Putini po thyen të gjitha rregullat, po sulmon spitalet dhe njerëzit që ikin. Sidomos në kohën e tanishme është e rëndësishme që të mund të thuhet në një komision për ruajtjen e paqes dhe shtetit të së drejtës.

 “Zyrat tona të mira falë neutralitetit tonë tani janë më të kërkuara se kurrë.”

Politikanët borgjezë janë të mendimit se Zvicra mund të përfitojë vetëm nga një vend në Këshillin e Sigurimit. 

“Bota ideale e shteteve kombëtare të izoluara është zhdukur prej kohësh”, thotë Këshilltari Kombëtar i FDP Hans-Peter Portmann. 

Tashmë më shumë se gjysma e ligjeve zvicerane varen nga zhvillimet ndërkombëtare”. 

Me selinë, Zvicra mund të përfitojë nga kontaktet e reja dhe të ndikojë politikisht në zhvillimet globale. Nëse vendimet kritike merren në Këshillin e Sigurimit, Zvicra do të marrë një vendim vetëm pas një procesi shumëfazor, prandaj nuk ekziston rreziku i humbjes së neutralitetit.

Ekspertët konfirmojnë se Zvicra mbetet neutrale në Këshillin e Sigurimit. 

Anëtarët e Këshillit të Sigurimit nuk duhet të mbajnë anë, thotë James W. Davis, profesor i Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin e St. Gallenit.  Bëhet fjalë për peshimin e argumenteve në sfondin e së drejtës ndërkombëtare. “Neutraliteti është në vetvete pjesë e së drejtës ndërkombëtare”.

Davis i jep Zvicrës një shans të mirë për tu zgjedhur në Këshillin e Sigurimit.  /albora.ch/ 

Marketing