Parlamenti dëshiron të legalizojë dhurimin e vezëve për çiftet e martuara në Zvicër. Pas Këshillit Kombëtar, të martën miratoi edhe Këshilli i Shteteve. Tani Këshilli Federal duhet të fillojë punën, shkruan blick përcjellë Albora.ch

Marketing

Këshilli i Shteteve votoi pro legalizimit të dhurimit të qelizave vezë në Zvicër, me 22 vota pro dhe 20 jo. Kjo do të thotë që çiftet e martuara nuk duhet të detyrohen më të shkojnë jashtë vendit nëse duan të kenë fëmijë. Këshilli Kombëtar e kishte pranuar tashmë nismën në mars me një shumicë të qartë.

Mocioni udhëzon Këshillin Federal të krijojë bazën ligjore dhe të vendosë kushtet kornizë për të mundësuar dhurimin e qelizave vezë për çiftet e martuara, arsyeja e infertilitetit të të cilëve qëndron tek gruaja.

Kundër trajtimit të pabarabartë

Sipas mendimit të shumicës së Komisionit të Këshillit të Shteteve, ndalimi aktual i dhurimit të qelizave vezë çon në një trajtim të papranueshëm të pabarabartë. Me legalizimin e dhurimit të vezëve, çiftet e martuara ku arsyeja e infertilitetit qëndron tek gruaja do të viheshin në një pozitë të barabartë me çiftet ku arsyeja e infertilitetit qëndron tek burri, shpjegoi Marina Carobbio Guscetti (PS), nga Ticino, në emër. të Komisionit.

Rregulli aktual i detyron gratë jopjellore që banojnë në Zvicër të shkojnë jashtë vendit për të përmbushur dëshirën e tyre për të pasur fëmijë. Vlerësimet shkonin nga të paktën 500 udhëtime të tilla në vit. Megjithatë, çiftet në të cilat burri është infertil mund të përfitojnë nga dhurimi i spermës në Zvicër, thotë Carobbio.

Këshilli Federal është skeptik

Këshilli Federal është më skeptik dhe bashkë me të edhe një pakicë. Ata argumentuan se vlerësimi statutor i Aktit të Mjekësisë Riprodhuese të ndryshuar së fundmi nuk ishte ende i plotë. Rezultatet e para priten në vitin 2023.

Dhurimi i qelizave vezë duhet të vlerësohet në kontekstin e zhvillimit të përgjithshëm, tha këshilltarja qendrore e Freiburgut Isabelle Chassot qëndrimin e pakicës së komisionit. Mbi të gjitha, shqetësimet etike, ligjore, por edhe mjekësore flasin kundër mocionit. Në ndryshim nga dhurimi i spermës, dhurimi i qelizave vezë është një procedurë fizikisht invazive dhe potencialisht e dëmshme.Duke iu referuar komitetit kombëtar të etikës dhe Shoqatës Mjekësore Zvicerane, Chassot shpjegoi se shumë pyetje delikate ishin ende të hapura.

shfrytëzimin e donatorëve

Për Matthias Michel (FDP) nga Zug, mocioni ka të bëjë shumë me barazinë dhe të drejtën themelore të të ashtuquajturës autonomi riprodhuese. Kritikët e lëvizjes donin të zgjidhnin të gjitha detajet së pari, por kjo do të ishte “vënia e kalit para bishtit”, thotë Michel.

Për Andrea Gmür (në mes) nga Lucerni, argumenti i barazisë së supozuar është shumë larg pikës. Dhurimi i vezëve nxit shumë më tepër pabarazi sociale, bëhet fjalë për shfrytëzimin e donatorëve. Në Spanjë ka një treg për dhurimin e qelizave vezë, që nuk ka të bëjë fare me vetëvendosjen.

Këshilli Federal duhet të krijojë një bazë ligjore

Këshilltari Federal Alain Berset shpjegoi se Këshilli Federal nuk do të komentonte materialisht për dhurimin e qelizave vezë, por e hodhi poshtë mocionin. Brenda pak muajsh do të përfundojë vlerësimi i parashikuar ligjor i Ligjit të Mjekësisë Riprodhuese, i ndryshuar së fundmi.

Megjithatë, Këshilli Federal ende duhet të fillojë punën. Pas miratimit nga Këshilli i Shteteve, Këshillit Federal dhe bashkë me të administratës iu dha detyra për të krijuar një bazë ligjore. (SDA)

Marketing