Swiss flag and statue of Justice on Federal Supreme Court of Switzerland. Lausanne, Switzerland

Qeveria zvicerane ka propozuar lejimin e agjencisë së saj të spiunazhit të depërtojë në sekretin e famshëm bankar të vendit për të përgjuar transaksionet financiare që ajo dyshon se financojnë terrorizmin, spiunazhin ose ekstremizmin e dhunshëm.

Marketing

Duke zbuluar një projekt-amendament në ligjin e inteligjencës për koment publik, kabineti vuri në dukje të enjten se Shërbimi Federal i Inteligjencës (FIS) aktualisht nuk ka fuqi t’u kërkojë bankave dhe ndërmjetësve të tjerë financiarë informacion mbi njerëzit ose grupet që shihen si rreziqe sigurie. Zvicra ka disa nga ligjet më të rrepta vendase të konfidencialitetit bankar në botë.

“Në rast të kërcënimeve serioze për sigurinë e Zvicrës, FIS në të ardhmen do të jetë në gjendje të sqarojë flukset financiare duke kërkuar informacion mbi transaksionet nga ndërmjetësit financiarë”, thuhet në një deklaratë të qeverisë, transmeton swissinfo.ch.

Kjo mund të mbulojë bizneset, organizatat jofitimprurëse ose institucionet fetare që dyshohen se kanë ndihmuar në financimin e aktiviteteve terroriste, inteligjencës ose të dhunshme ekstremiste.

Gjykata Administrative Federale dhe ministri i mbrojtjes do të duhet të autorizojnë kërkesa të tilla pas konsultimeve me ministrat e drejtësisë dhe të jashtëm.

Periudha e konsultimit zgjat deri më 9 shtator.

Foto: Pixabay

Marketing