Zvicra ka konsumuar tashmë pjesën e saj të drejtë të burimeve natyrore të planetit për të gjithë vitin, sipas një OJQ që krahason performancën e shumë vendeve.

Marketing

Nga 13 maji, Zvicra po merr më shumë biokapacitet sesa mund të durojë planeti Tokë për të mbetur i shëndetshëm, thotë instituti ndërkombëtar i mendimit Global Footprint Network.

Pavarësisht se ‘Swiss Overshoot Day’ arriti brenda më pak se pesë muajsh këtë vit, Zvicra ka përmirësuar rekordin e saj. Ka pak dallim nga viti i kaluar, por një dekadë më parë vendi alpin arriti këtë pikë në mes të marsit.

Zvicra është vendi i 27 -të që arrin Ditën e tajkalimit këtë vit, e cila filloi me Katarin më 10 shkurt.

Zvicra është një vend i vogël me një popullsi prej nën nëntë milionë banorësh. Por kombi i përparuar industrial është mbi peshën e tij për sa i përket konsumit të burimeve natyrore.

Banorët e pasur zviceranë pëlqejnë të ngasin makina të mëdha me gaz dhe industria e ndërtimit konsumon 56 milionë tonë lëndë të para çdo vit.

Zvicra do të konsumojë 2.8 planetë burime natyrore deri në fund të vitit, thotë Global Footprint Network.

Shteti alpin për pak nuk arriti të arrijë objektivat e reduktimit të emetimeve të gazeve serrë që kishte vendosur të arrinte deri në vitin 2020.

Sipas kushteve të Marrëveshjes së Parisit për Klimën në 2015, Zvicra vendosi një objektiv të ri për përgjysmimin e emetimeve në krahasim me nivelet e vitit 1990 deri në vitin 2030 dhe ka synimin e deklaruar për të reduktuar emetimet neto të gazeve serrë në zero deri në vitin 2050.

Por qeveria u detyrua të rishikonte planet e saj kur votuesit kundërshtuan një paketë reformash klimatike vitin e kaluar .

Marketing