Për shkak të ndryshimeve klimatike, Zvicra kërcënohet nga përhapja e sëmundjeve tropikale si ethet e dengës. gjithashtu Malaria mund të kthehet. Mushkonjat nga laboratori mund të ndihmojnë, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

“Një kthim i malaries në Gjermani është i mundur,” paralajmëroi Lothar Wieler, President i Institutit Gjerman Robert Koch.

 Sipas Jürg Utzinger, drejtor i Institutit Zviceran të Shëndetit Tropikal dhe Publik, ky vlerësim mund të zbatohet edhe për Zvicrën: “Për shkak të verës më të ngrohtë dhe dimrit më të butë, speciet e mushkonjave që mund të transmetojnë sëmundje tropikale po përhapen edhe në këtë vend”.

Zvicra shpëtoi nga malaria në fund të shekullit të 19-të. Arsyeja kryesore për këtë ishte se zona të ndryshme kënetore dhe zona përmbytjesh të lumenjve të mëdhenj, në të cilat mushkonjat ndjehen veçanërisht rehat, ishin drenazhuar.

Tani po ndodh pikërisht e kundërta: “Ka projekte të mëdha rinatyruese të lumenjve, duhet t’i jepet sërish hapësirë ​​florës dhe faunës. Kopshtaria urbane, të tilla si ndërtesat e gjelbra të larta në qytete me popullsi të dendur, mund të përbëjnë gjithashtu një rrezik, “thotë Utzinger. Kjo është shumë e rëndësishme për biodiversitetin, por gjithashtu mund të nxisë përhapjen e llojeve të ndryshme të mushkonjave.

“Infeksionet e rralla janë tashmë të mundshme sot”

Megjithatë, malaria transmetohet nga mushkonjat Anopheles. Sipas Utzinger, këto kanë ekzistuar gjithmonë në Zvicër. Megjithatë, pa praninë e patogjenit të malaries, transmetimi nuk ndodh.

“Është shumë e rrallë që një mushkonjë anopheles e infektuar të arrijë në Zvicër me një aeroplan nga kontinenti afrikan ose aziatik. Pastaj mund të ketë një të ashtuquajtur transmetim të malaries në aeroport, në të cilin njerëz individualë janë të infektuar.

Marketing