Rregullatori mjekësor zviceran Swissmedic ka miratuar vaksinën Spikevax Covid-19 të Moderna-s për përdorim nga fëmijët e moshës 6 deri në 11 vjeç.

Marketing

Miratimi është për serinë me dy doza të vaksinës prej 50 mikrogramë për dozë, shtoi Moderna. Këto administrohen në një interval prej katër javësh, tha Swissmedic te premten.

Studimi kryesor te fëmijët e moshës 6 deri në 11 vjeç zbuloi se përgjigja imune e shkaktuar nga vaksina kundër virusit SARS-CoV-2 është e krahasueshme me atë te të rriturit e rinj, tha rregullatori.

Rreth 69% e popullsisë zvicerane ka marrë dy doza të vaksinës.

Autoritetet shëndetësore zvicerane rekomandojnë shtrirjen e vaksinave kundër Covidit për fëmijët e moshës nga pesë deri në 11 vjeç. Kjo u prezantua nga janari 2022. Rreth 6% e moshave 5-11 vjeç janë goditur dyfish kundër Covid-19, ndërsa 8% kanë marrë një një dozë të vetme, njoftoi Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) më 9 maj.

Zvicra është nën mesataren evropiane: 39% e moshave 5-9 vjeç kanë marrë një dozë të vetme në vendet e BE/ZEE. Kjo varion nga 55% në Spanjë në 0.4% në Kroaci.

Efektet anësore më të zakonshme të vaksinës Moderna Covid-19 si dhimbje, skuqje ose ënjtje në vendin e injektimit, lodhje, dhimbje koke, dridhje ose vjellje, ishin të ngjashme me ato te adoleshentët dhe të rinjtë, tha Swissmedic. Efektet anësore të padëshiruara ishin përgjithësisht të lehta deri në mesatare dhe zgjatën për disa ditë.

Rregullatori tha se vaksinimi ishte veçanërisht i dobishëm për fëmijët me sëmundje të mëparshme tek të cilët rreziku i Covid-19 është rritur.

Deri më tani në Zvicër janë miratuar katër vaksina të ndryshme. Këto përfshijnë vaksinat mRNA nga Pfizer/BioNTech dhe Moderna, një vaksinë vektori viral nga Johnson & Johnson dhe një vaksinë me bazë proteinash nga Nuvaxovid.

Marketing