Qeveria zvicerane do të dërgojë dy ekspertë të tjerë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) në Hagë, pasi ajo hapi një hetim për krime të mundshme lufte në Ukrainë, raporton transmetuesi publik zviceran RTS.

Marketing

Prokurori i ICC Karim Khan  hapi një hetim për Ukrainën në vazhdën e agresionit rus, pas marrjes së referimeve nga një numër jashtëzakonisht i lartë vendesh, përfshirë Zvicrën. Duke njoftuar këtë hetim më 2 mars, Khan bëri thirrje gjithashtu për më shumë mbështetje dhe burime nga vendet anëtare, shkruan Swissinfo, përcjellë Albora.ch

Gjykata aktualisht punëson një specialist zviceran në krimin financiar, sipas RTS. Ministria e Punëve të Jashtme të Zvicrës tani ka vendosur të financojë dy pozicione të tjera për ekspertët zviceranë. Kandidatët kishin afat deri më 8 maj për të paraqitur aplikimet, me profile të ndryshme të kërkuara, duke përfshirë analist ushtarak, specialist i imazheve satelitore, hetues dhe avokat. Sipas RTS, Berna do të përcjellë aplikacionet më interesante në zyrën e Khan.

ICC mund të gjykojë individë për krimet më të rënda ndërkombëtare (gjenocid, krime lufte, krime kundër njerëzimit) të kryera kudo në botë. Së fundmi ajo dërgoi rreth 40 hetues në Ukrainë, misioni i saj më i madh ndonjëherë në terren për sa i përket numrave.

Rreth një duzinë prokurorë kombëtarë kanë hapur gjithashtu hetime për krime të mundshme lufte, përfshirë në Zvicër. Duke njoftuar grupin e punës të Ukrainës zvicerane më 22 mars, Prokurori i Përgjithshëm Stefan Blättler tha se do të mbledhë prova nga refugjatët që mbërrijnë në Zvicër për t’ia kaluar Gjykatës Penale Ndërkombëtare në Hagë.

Marketing