Marketing

UDC dhe FDP i kërkojnë Këshillit Federal të rrisë burimet vjetore të ushtrisë në të paktën 7 miliardë franga dhe të forcojë gatishmërinë për ndërhyrje, duke rritur numrin e ushtarëve.

“Forconi ushtrinë zvicerane”. Kjo është ajo që partitë UDC dhe PLR ​​kërkojnë, përmes dy deklaratave të veçanta për shtyp, në dritën e zhvillimeve të fundit në konfliktin ruso-ukrainas, transmeton albora.ch.

UDC kërkon 2 miliardë më shumë për ushtrinë dhe më shumë ushtarë

UDC dëshiron që ushtria zvicerane të ketë më shumë burime. U bë thirrje për një rritje të shpenzimeve të mbrojtjes me dy miliardë franga, një rritje të personelit me 20,000 dhe masa të tjera të menjëhershme.

“Ngjarjet në Evropën Lindore na tregojnë se paqja nuk mund të merret si e mirëqenë”, thuhet në një deklaratë të Partisë Popullore.

“Sigurisë dhe lirisë duhet t’i jepet përparësia kryesore në politikën zvicerane pa vonesë”, tha partia.

Prandaj, UDC i kërkon Këshillit Federal që të rrisë burimet vjetore të ushtrisë në të paktën 7 miliardë franga, që është 2 miliardë më shumë se buxheti aktual. Për më tepër, numri i ushtarëve në ushtri pritet të jetë rritur me rreth 20 mijë, ose një të pestën më shumë.

Me këto masa, Zvicra do të ishte vetëm në gjysmë të rrugës së riarmatimit të ushtrisë të parashikuar nga Gjermania ose 2% të shpenzimeve të mbrojtjes së PBB-së që kërkohen nga NATO e vendeve anëtare të saj, thuhet në deklaratë.

Në lidhje me konfliktin në Ukrainë, Partia Popullore po kërkon gjithashtu nga Këshilli Federal të mbrojë zyrat e mira të Zvicrës dhe të propozojë një konferencë paqeje në tokën zvicerane. Së fundi, Konfederata duhet të jetë bujare në ofrimin e shërbimeve humanitare, si në formën e ndihmës në vend, ashtu edhe në formën e pritjes së përkohshme të refugjatëve ukrainas.

Edhe FDP për një rritje të shpenzimeve për mbrojtjen

Gjithashtu, sipas FDP-së, ushtria zvicerane duhet të përgatitet duke pasur parasysh evolucionin e menaxhimit të sigurisë në Evropë.

“Koha e paqes në Evropë dhe përfitimeve që lidhen me të fatkeqësisht ka mbaruar”, nënvizon partia. “Politika e pushtetit është rikthyer në kontinentin tonë. Në këtë mjedis në ndryshim, është e rëndësishme të nxjerrim përfundimet e duhura në mënyrë që të mund të përmbushim në mënyrë të besueshme rolin tonë të neutralitetit të armatosur dhe në të njëjtën kohë të mbrojmë në mënyrë efektive popullsinë zvicerane.

Zvicra duhet të jetë në gjendje të mbrohet”

Presidenti i FDP-së dhe Këshilltari për Shtetet Thierry Burkart dhe Këshilltarja Kombëtare Maja Riniker kërkuan, nëpërmjet dy mocioneve, që Këshilli Federal të marrë masat e duhura. Nga njëra anë, ka një kërkesë për rritjen e shpenzimeve për mbrojtjen.

“Nëse vendet anëtare të Aleancës Atlantike shpenzojnë 2% të prodhimit të tyre të brendshëm bruto për mbrojtjen, Zvicrës së pavarur do të duhet të shpenzojë 1% të PBB-së së saj për të mbrojtur veten, ose 7 miliardë franga në vit”, shkruan FDP.

Nga ana tjetër, kërkohet që të rritet gatishmëria për ndërhyrje, me një rritje të numrit të ushtarëve në 120 mijë njësi, e cila duhet “të nisë sa më parë”. Partia gjithashtu duhet të fokusohet në mbrojtjen e hapësirës kibernetike dhe të përshpejtojë blerjen e avionëve luftarakë F-35./albora.ch/

Marketing