Në fund të janarit, gardianët e lojërave të Valais vranë një ujk me një ngjyrë leshi jashtëzakonisht të errët. Autoritetet dyshuan se ishte një përzierje ujku-qeni. Megjithatë, analizat gjenetike tani kanë treguar se nuk ishte një hibrid.

Marketing

Departamenti i gjuetisë, peshkimit dhe kafshëve të egra në kantonin e Valais (DJFW) ka njohur për një ujk me një ngjyrë të errët të pallto që nga vjeshta 2021 bazuar në fotot dhe videot nga kamerat e kafshëve të egra, shkroi kantoni i Valais në një njoftim për shtyp të hënën transmeton albora.ch.

Në bazë të ngjyrës së gëzofit dhe madhësisë së kafshës, ekspertët nga kantoni, Zyra Federale për Mjedisin (FOEN), agjencia e specializuar për monitorimin e mishngrënësve të mëdhenj (Kora) dhe ekspertët evropianë do të kishin dyshuar se kjo kafsha ishte një hibrid i një ujku Mishimi i qenve mund të vepronte.

Kantoni kujton se sipas urdhëresës federale të gjuetisë, autoritetet duhet të heqin hibridet nga e egra nëse është e mundur nëse kafshë të tilla kërcënojnë shumëllojshmërinë e specieve vendase. Kjo është për të parandaluar që ato të shumohen. Ky ujk u vra në konsultim me Bafu dhe Kora.

Kafsha më pas u ekzaminua gjenetikisht në spitalin e kafshëve në Bernë, në laboratorin për gjenetikën e popullsisë në Universitetin e Lozanës dhe në qendrën për gjenetikën e kafshëve të egra në Gelnhausen, Gjermani. Këto analiza treguan se kafsha ishte një ujk i pastër gjenetikisht. Gjenomi i tij nuk tregoi kryqe nga një qen në katër brezat e fundit.

Ai vinte nga popullsia italo-franceze. Ky rezultat tregon se karakteristikat e jashtme në popullatat e ujqërve me origjinë italiane mund të ndryshojnë në një masë më të madhe nga sa supozohej më parë, vazhdon kantoni. Autoritetet dhe ekspertët supozojnë se, ndryshe nga disa vende fqinje, në Zvicër nuk ka pasur çiftime ujku-qensh./albora.ch/

Marketing