Sëmundja e lëkurës zgjebe vazhdon të shpërthejë në qendrat zvicerane të azilit. Autoritetet dyshojnë për një lidhje me azilkërkuesit e rinj. 

Marketing

Në Zvicër, zgjebja konsiderohej prej kohësh e mundur. Autoritetet tani po raportojnë gjithnjë e më shumë raste të sëmundjes së lëkurës – këto kryesisht shfaqen në qendrat federale të azilit zvicerane, sipas Samuel Wyss, zëdhënës i Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), për SRF. Rastet po ndodhin aktualisht në shumë prej rreth 20 qendrave federale të azilit. Për shkak se sëmundja nuk është e njoftueshme, nuk ka shifra të sakta, shkruan 20min transmeton Albora.ch.

SEM supozon se rritja e numrit të rasteve lidhet me numrin e madh të kërkesave nga azilkërkuesit e mitur. Shumë do të infektoheshin me sëmundjen e lëkurës gjatë fluturimit të gjatë në kampet e refugjatëve. Kur azilkërkuesit mbërrijnë në Zvicër, ata së pari kontrollohen për sëmundje dhe infeksione të mundshme. Për të parandaluar përhapjen, dhomat gjithashtu pastrohen mirë, ndërrohen rregullisht çarçafët dhe rrobat dhe, nëse është e mundur, shmanget kontakti fizik.  

Zgjebja shkakton kruajtje të rëndë

Mjekja kantonale e Bernës, Barbara Grützmacher , thotë për “SRF” se nuk mund të thuhet me saktësi nëse aktualisht ka një rritje të rasteve me zgjebe. “Megjithatë, ka pyetje të izoluara nga shkollat ​​që kanë raste të tilla”. 

Megjithatë, sipas Grützmacher, nuk ka asnjë rrezik për popullatën. Për t’u infektuar me zgjebe , kërkohet kontakt intim ose të prekurit përdorin të njëjtat çarçafë si një person i infektuar. Zgjebja, e njohur edhe si zgjebe, shkaktohet nga marimangat e kruajtjes. Këto folenë nën shtresën e sipërme të lëkurës dhe vendosin vezët e tyre aty, gjë që shkakton kruajtje të rëndë. Shumë prej të prekurve kruajnë veten derisa të rrjedhin gjak. Trajtimi i sëmundjes zgjat disa javë.   

Marketing