Ekspertët supozojnë se situata në Evropën Lindore do të ketë ndikim në gatishmërinë e Zvicrës për të investuar para në mbrojtje. “Evropa dhe Zvicra janë zgjuar nga ëndrra e paqes së përjetshme”, thotë Dominik Knill, President i Shoqatës së Oficerëve Zviceran (SOG). Dividenti i paqes është konsumuar. Eksperti i sigurisë së ETH, Niklas Masuhr pret që pushtimi i Putinit të ndikojë në diskutimin për rritjen e gatishmërisë së mbrojtjes dhe buxhetet më të larta të armatimit në shumë vende evropiane transmeton albora.ch.

Marketing

Megjithatë, politikanët e majtë janë të mendimit se aftësia e Zvicrës për të mbrojtur veten duhet të promovohet me mjete të tjera. Këshilltari Kombëtar i PS-së, Min Li Marti, sheh kërcënimin në fushën e sigurisë kibernetike: “Ne nuk jemi kryesisht në rrezik nga tanket, avionët luftarakë apo bombat, por tani duhet të mbrohemi edhe më mirë nga sulmet kibernetike në infrastrukturën kritike dhe nga fushatat e dezinformimit’’.

Lufta në Ukrainë nuk e shqetëson ushtrinë. “Ushtria zvicerane e ka gjithmonë detyrën të jetë e mbrojtur”, thotë zëdhënësi i ushtrisë Daniel Reist. Ai është gjithashtu i pajisur mirë përsa i përket sigurisë kibernetike. “Për sa i përket sigurisë kibernetike, ne jemi ende në rritje.”/albora.ch/

Marketing