Rasti i parë i lisë së majmunëve në Zvicër u bë i njohur të shtunën. Në popullatë ekziston një frikë dhe pasiguri e madhe. Virologët bëjnë thirrje për komunikim transparent dhe vaksinën e tyre.

Rasti i parë i lisë së majmunëve në Zvicër u raportua në Bernë gjatë fundjavës dhe aktualisht ka mbi 90 raste të konfirmuara në mbarë botën. Pasiguria dhe frika tek popullata është e madhe, shumëkujt ndihen të kujtuar fillimet e pandemisë së koronavirusit.

“Kam lexuar se lija e majmunëve ka një shkallë vdekjeje prej dhjetë për qind, por të gjithë po flasin vetëm për rrjedha të lehta të sëmundjes,” ndau një përdorues në Twitter, për shembull. Një tjetër tweeter pyet nëse ekziston një plan emergjence në rast emergjence, shkruan 20min.ch përcjell Albora.ch

Marketing

“Lija përhapet shumë më ngadalë se korona”

Daniel Paris drejton departamentin e mjekësisë në Institutin Zviceran të Shëndetit Publik dhe Tropikal. Ai mund ta kuptojë pasigurinë e popullatës: “Dy vitet e fundit janë formësuar nga një pandemi globale. Tani jemi jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj sëmundjeve virale dhe pasojave të tyre”. Por ka dallime kryesore: “Ne dinim pak më pak për viruset SARS-CoV-2 sesa për viruset e lisë së majmunit, dhe transmetimi ndodh gjithashtu nëpërmjet aerosoleve. Prandaj, virusi mund të përhapet shumë më shpejt se lija.”

Sipas Parisit, transmetimi i lisë së majmunit nga personi në person është i rrallë dhe i mundur vetëm me kontakt të ngushtë – veçanërisht nëpërmjet pikave të mëdha dhe lëngjeve trupore. “Duhet kontakt më i gjatë dhe më i drejtpërdrejtë sesa me Covid-19,” thotë Paris. Veçanërisht të rrezikshme janë sekrecionet e plagëve, të cilat mund të jenë të pranishme edhe në shtratin ose veshjet e një personi të infektuar me lisë majmuni. 

Sipas Parisit, të dhënat nga shpërthimet e mëparshme tregojnë se viruset e lisë së majmunëve janë më të vështirë për t’u transmetuar, por priren të jenë më vdekjeprurës se virusi korona: “Në dy shtamet e njohura nga Afrika, shkalla e vdekshmërisë është respektivisht tre deri në katër dhe dhjetë për qind. ”, thotë Parisi. Por ai thekson: “Kjo nuk do të thotë se çdo i dhjeti person në Zvicër vdes nga një infeksion. Nëse sëmundja njihet dhe trajtohet në kohë, ky proporcion ulet ndjeshëm.”

“BAG duhet të komunikojë qartë”

Ajo që është shqetësuese, sipas Parisit, është se në krahasim me shpërthimet e mëparshme të lisë së majmunëve, shumë vende janë prekur në të njëjtën kohë dhe se jo të gjitha sëmundjet mund të gjurmohen në vendet e origjinës së lisë. Edhe nëse ai nuk supozon një tjetër pandemi, duhet të veprohet me kujdes dhe respekt: ​​“Virusi i lisë mund të ndryshojë edhe. Ata kanë tani 50 vjet për ta bërë këtë që kur vaksinimet rutinë u ndërprenë në vitet 1970 (shih më poshtë). Nuk mendoj se ka gjasa që të jetë shumë më ngjitëse tani”. Eksitimi aktual ka arsye të tjera për ekspertin: “Ajo lind nga një përzierje e mbindjeshmërisë dhe mjeteve më të mira për zbulimin e sëmundjes”.

Lija e majmunëve nuk është shqetësuese as për imunologen Beda Stadler. Ai tani bën thirrje për komunikim të qartë për të parandaluar panikun: “BAG tani duhet të shpjegojë se si mund të infektoheni me këtë virus dhe në cilat raste nuk ka fare rrezik.” Imunologu gjithashtu bën thirrje për studime që tregojnë nëse njerëzit që janë vaksinuar kundër lisë në fëmijëri janë të mbrojtur kundër lisë së majmunëve nëpërmjet imunitetit të kryqëzuar. “Qeveria federale gjithashtu duhet të punojë me industrinë farmaceutike sa më shpejt të jetë e mundur për të zhvilluar vaksinën e saj kundër lisë së majmunëve”, thotë Stadler.

Lisë është zhdukur

Lija “klasike” u zhduk në vitet 1970 me fushata vaksinimi. Në atë kohë edhe vende të ndryshme kishin vaksinime të detyrueshme. “Ky vaksinim shkaktoi gjithashtu një imunitet të kryqëzuar prej 85 për qind kundër lisë së majmunëve”, thotë Daniel Paris. Pas zhdukjes së lisë, fushatat e vaksinimit u ndërprenë gradualisht. Kjo gjithashtu reduktoi mbrojtjen imunitare kundër lisë së majmunëve në popullatë. 

BAG monitoron situatën

OBSH po kërkon gjithashtu masa nga vendet për të kontrolluar virusin. Në të njëjtën kohë, megjithatë, është edhe qetësues. Lija e majmunëve është e padëmshme për shumicën e njerëzve, mund të jetë e rrezikshme vetëm për pacientët me rrezik të lartë, fëmijët dhe gratë shtatzëna. “Gjëja më e rëndësishme për momentin është që njerëzve që kanë më shumë gjasa të infektohen u jepet informacion i mjaftueshëm dhe se përhapja e mëtejshme mund të parandalohet”, tha OBSH në faqen e saj të internetit .

BAG po monitoron situatën dhe po kontrollon disponueshmërinë e vaksinave . Aktualisht nuk ka asnjë vaksinë të aprovuar në Zvicër. Trajtimi medikamentoz në raste të rënda gjithashtu aktualisht nuk është i aprovuar në këtë vend. “Kanalet për monitorimin dhe menaxhimin e sëmundjeve ngjitëse janë aktive,” thotë zëdhënësi i BAG Daniel Dauwalder për 20 minuta. Rekomandohet që të shihni një mjek nëse keni simptoma të tilla si skuqje, ethe dhe pustula. 

Çfarë është lija e majmunit?

Simptomat përfshijnë fillimin e papritur të etheve, dhimbje koke të forta, dhimbje shpine, dhimbje të fytit, kollë dhe shpesh edhe ënjtje të nyjeve limfatike. Një skuqje tipike e lisë që përhapet nga fytyra në trup është gjithashtu tipike. Verbëria dhe plagët shpërfytyruese ndodhin rrallë si dëmtim i përhershëm.

Sëmundja, e cila gjendet kryesisht në Afrikën qendrore dhe perëndimore, zakonisht transmetohet përmes kontaktit të ngushtë me brejtësit e infektuar. Transmetimi nga personi në person është i rrallë dhe i mundshëm vetëm me kontakt të ngushtë, por mund të ndodhë përmes kontaktit me lëngjet trupore ose zgjeben e të infektuarit, me sa duket edhe gjatë aktiviteteve seksuale.

Pas një infeksioni, zakonisht duhen disa ditë që të shfaqen simptomat. Personat e infektuar duhet të izolohen, sipas ekspertëve, derisa fshikëzat në lëkurë të kthehen në zgjebe.  

Marketing