Gruaja që lind në sediljen e pasagjerit – ajo duhej të mbahej si një shembull kryesor në debatin aktual të shpejtësisë: Burri me gruan e tij shtatzënë që është në gara lindjeje drejt spitalit dhe është ndezur. Nëse ai ka vozitur më shumë se 100 km/h në qytet ose më shumë se 200 km/h në autostradë, ai konsiderohet një shpejtësi – dhe sipas ligjit aktual ai duhet të shkojë në burg për të paktën një vit.

Marketing

Gjyqtari nuk do të kishte diskrecion, argumentoi shumica e parlamentarëve në Këshillin Kombëtar dhe Këshillin e Shteteve, dhe në seancat e pranverës dhe të vjeshtës u nisën për lehtësimin e legjislacionit për shpejtësinë.

Vetëm shumë pak shoferë do të ishin kaq të pakujdesshëm sa të kalonin me shpejtësi në një fshat me një grua që lind në makinë me 100 km/h dhe kështu të shumëfishonin rrezikun për gruan. Por realiteti ka dhënë gjithmonë shembuj më të mirë të njerëzve që u ftohën nga rregullat strikte të Via Sicura pa ndonjë qëllim të keq: Për shembull, mamia në rrugën drejt një lindjeje urgjente në shtëpi, e dokumentuar nga kutia e radarit jashtë qytetit në mbi 140 km. /h. Meqë ka qenë jashtë në mes të natës, nuk ka rrezikuar askënd tjetër. Nga ana tjetër, motoçiklisti ishte më shumë në zonën kufitare, duke përshpejtuar në 140 për disa sekonda gjatë një manovre parakalimi dhe duke u ndezur pikërisht në atë moment. Ai duhej të shkonte në burg për një vit.

Përjashtimet do të jepeshin tashmë sot

Kritikët thonë se gjyqtarëve u mungon diskrecioni. Nuk është kështu, thotë organizata Roadcross. “Edhe sot, një gjyqtar mund të vendosë që një shofer nuk do të dënohet sipas nenit të ligjit Raser, domethënë nëse ai ka vepruar pa dashje,” thotë Presidenti i Roadcross Willi Wismer.

Përjashtime të tilla tashmë po jepen vazhdimisht sot. Përveç kësaj, shpejtuesit që “vetëm” ngasin shumë shpejt, pothuajse kurrë nuk duhet të shkojnë direkt në burg: shumica e dënimeve me burg për shpejtuesit janë të kushtëzuara, d.m.th. si një dënim me kusht që duhet të merret vetëm nëse sjellja e keqe përsëritet.

Fondacioni Roadcross thotë se rregulla strikte janë të nevojshme për parandalimin. Në vitin 2012 ajo tërhoqi nismën e saj popullore “Mbrojtje nga shpejtësia e shpejtësisë”, sepse në këmbim parlamenti përfshiu nenin e kërkuar të rreptë të shpejtësisë në paketën legjislative “Via Sicura”. Falë këtyre ligjeve të rrepta të shpejtësisë, çdo vit parandalohen dukshëm rreth 17 aksidente me lëndime të rënda dhe vdekje.

Tani që ligji i tyre për shpejtësinë ishte gati të zbehej, Roadcross kërcënoi një referendum dhe një plebishit. Sepse nëse teorikisht mund të bëhen përjashtime për çdo udhëtim me shpejtësi, këto do të kërkoheshin gjithnjë e më shpesh në të ardhmen. Çdokush mund të largohej nga qyteti natën në orën 140 dhe më pas të argumentonte se nuk kishin rrezikuar askënd – efekti parandalues ​​i artikullit Raser do të zhdukej kryesisht.

Kompromisi i Ligjit të Shpejtësisë

Me këtë në mendje, Parlamenti tani ka gjetur një kompromis që, çuditërisht, mbështetet nga të gjitha palët. Dënimi minimal me burg prej një viti do të vazhdojë të zbatohet për shkeljet e shpejtësisë dhe heqja e patentës së shoferit do të vazhdojë të jetë të paktën dy vjet në të ardhmen – kështu që pengesa do të mbetet. Megjithatë, raste të veçanta tani do të regjistroheshin me shkrim në ligj: gjyqtaret femra do të lejoheshin të bënin përjashtime në rastin e “motiveve të respektueshme”. Kështu kalorësit fisnikë do të kurseheshin nga burgu. 

Është më e diskutueshme që dënimi minimal duhet të zvogëlohet nëse shoferi nuk ka ende një precedent penal për kundërvajtje në trafik. Meqenëse shpejtuesit janë shpesh të rinj, pyetja këtu është nëse kjo rregullore nuk i hap dyert për shumë përjashtime.

Por duke qenë se edhe Roadcross është në bord me kompromisin, e vetmja gjë që mungon tani është miratimi i Këshillit të Shteteve. Shembulli i gruas shtatzënë të tërbuar do të siguronte përfundimisht pak më shumë proporcionalitet në ligjin zviceran.  

Marketing