Ky rekord është i frikshëm: grupi për mbrojtjen e fëmijëve dhe qendra e këshillimit të viktimave në Spitalin Universitar të Fëmijëve në Cyrih regjistruan 647 raste të dyshuara të abuzimit të fëmijëve vitin e kaluar. Në vitin paraprak kishte 625 raste të dyshuara, shkruan blick.ch transmeton Albora.ch.

Marketing

Abuzimi me fëmijët po rritet. Grupi për mbrojtjen e fëmijëve dhe qendra e këshillimit të viktimave në Spitalin Universitar të Fëmijëve në Cyrih regjistruan sërish një rritje të numrit të rasteve të dyshuara të raportuara vitin e kaluar: numri u rrit nga 625 në vitin e kaluar në 647.

Një dyshim nuk vërtetohet gjithmonë. Ekipi ishte i sigurt në 478 raste, siç njoftoi spitali i fëmijëve të mërkurën.

Në 125 rastet e mbetura, dyshimi nuk u konfirmua, por as u shua. Të prekurit më pas ose monitorohen nga afër ose kujdesen nga organe të tjera, si këshillimi i nënave ose baballarëve. Në 44 prej këtyre rasteve, më vonë ka rezultuar se nuk ka pasur keqtrajtim, por një aksident, p.sh., ka sjellë plagosjen.

Pesë kategori të abuzimit me fëmijët

Gjatë regjistrimit të rasteve të mbrojtjes së fëmijëve, bëhet dallimi midis pesë kategorive: abuzimi fizik dhe psikologjik, abuzimi seksual, neglizhenca dhe sindroma Münchhausen me prokurë. Në një rast mund të ketë disa forma abuzimi. Pastaj fëmija caktohet në kategorinë që është më e dukshme.

Pas rënies së abuzimit fizik një vit më parë, këto raste janë rritur sërish në vitin 2022. Ato përbënin 31 për qind të të gjitha rasteve të dyshuara. Publiku nuk është mjaft i vetëdijshëm se sa të dëmshme mund të jenë këto dënime, thuhet në deklaratë.

Vendimi i Këshillit të Shteteve për të përfshirë edukimin jo të dhunshëm në Kodin Civil zviceran, shpresojmë se do të ndihmojë në uljen e ndëshkimit fizik të fëmijëve.

Janë identifikuar situata më të rrezikshme

Numri i abuzimeve seksuale ka mbetur në nivel të ngjashëm krahasuar me një vit më parë. 26 për qind e abuzimeve janë të natyrës seksuale.

Janë identifikuar situata më të rrezikshme. Të paktën pesë për qind e 647 rasteve ishin raste në të cilat abuzimi nuk ka ndodhur, por rreziku i abuzimit në të ardhmen nuk mund të përjashtohet.

Abuzimi mendor ka rënë, por ai ende përbën 17 për qind të të gjitha rasteve të dyshuara. Lajm i keq: Ka më shumë dyshime te fëmijët e neglizhuar, që përbëjnë 20 për qind të të gjitha rasteve. Kufiri midis këtyre dy formave të abuzimit është kryesisht i rrjedhshëm, thanë mbrojtësit e fëmijëve në një deklaratë.

Ka shumë pak raste të të ashtuquajturës sindroma Munchausen me proxy. Prindërit shpikin, ekzagjerojnë ose shkaktojnë sëmundje tek fëmijët e tyre. Ato përbëjnë vetëm një për qind të rasteve të dyshuara të regjistruara në vitin 2022. 

Marketing