Margrith Bigler-Eggenberger, vendasja e St. Gallenit, e cila bëri histori në vitin 1972 me emërimin e saj në Gjykatën e Lartë Federale, vdiq të hënën e kaluar, njoftoi familja e saj të shtunën.

Marketing

Bigler-Eggenberger u zgjodh fillimisht si gjyqtare zëvendësuese në gjykatën më të lartë të vendit një vit pasi gratë në Zvicër  fituan të drejtën e votës në nivel federal. Në vitin 1974 ajo u bë gjyqtare federale dhe më pas shërbeu në seksionin e dytë civil të gjykatës për 20 vjet.

Juristja, pedagogja dhe gazetarja ishte eksperte e ligjit të sigurimeve shoqërore dhe statusit të gruas. E përballur që në moshë të re me faktin se vëllai i saj mund të votonte dhe ajo jo, Bigler-Eggenberger u bë një kampion i të drejtave të barabarta. Si gjyqtare federale, ajo u përfshi në gjyqin e parë të Zvicrës për paga të barabarta në 1977.

Margrith Bigler-Eggenberger
 Bigler-Eggenberger, duke qëndruar pranë bashkëshortit të saj Kurt Bigler, merr urime për zgjedhjen e saj si gjyqtare e plotë federale në 1974. Keystone / Str

E lindur në vitin 1933 në kantonin St. Gallen, Bigler-Eggenberger gati e humbi mundësinë e saj për t’u anëtarësuar në gjykatën më të lartë pasi dosja e saj e aplikimit u ngatërrua. Edhe pse ajo kishte qenë gjyqtare kantonale dhe pedagoge universiteti, dosja e paraqitur në parlament pretendonte se ajo ishte praktikante dhe shtëpiake. Ajo u bë objekt i komenteve negative në shtypin zvicerano-gjerman dhe u zgjodh nga parlamenti me një shumicë të vogël.

“Natyrisht që CV-ja ime ishte prerë për të pasqyruar këtë imazh të rremë të gruas së paaftë që dëshiron të kalojë nga sobë në Gjykatën e Lartë Federale,” tha ajo më vonë. “Kjo dhemb shumë.”

“Ato ditët e para në gjykatën federale nuk ishin të lehta”, shtoi ajo. “Disa nga kolegët e mi madje refuzuan të flisnin me mua.”

Bigler-Eggenberger mbeti gjyqtarja e vetme femër federale e vendit për 17 vjet. Ajo dha dorëheqjen nga gjykata në vitin 1994, por vazhdoi të punonte si gjyqtare federale me kohë të pjesshme për dy vjet të tjera. Më vonë ajo punoi si gazetare dhe botoi një vepër të rëndësishme mbi pabarazinë midis grave dhe burrave.

Ajo ishte e martuar me edukatorin gjermano-zviceran dhe të mbijetuarin e Holokaustit, Kurt Bigler, i cili vdiq në vitin 2007.

Marketing