Ndryshe nga shumë vende, Zvicra ka refuzuar të ndalojë terapitë e konvertimit, të praktikuara shpesh nga kishat ungjillore, të cilat pretendojnë se “shëron” homoseksualitetin. Disa viktima shpjegojnë sesi e kanë rindërtuar ngadalë jetën e tyre. 

Marketing

“Isha në gjunjë në mes të një rrethi njerëzish që bërtisnin për të hequr nga unë demonin e homoseksualitetit. Diçka duhej të ndodhte që ata të ndalonin. Lodhja psikologjike përfundimisht çoi në lotët që më rridhnin nëpër faqe. Për ta, ishte një shenjë se unë u shërova.” Mario, 29 vjeç, tani flet me vetëbesim për seancat e shumta të terapisë së konvertimit që iu nënshtrua midis 2009 dhe 2014, shkruan swissinfo përcjell Albora.ch.

Me origjinë libaneze, ai erdhi në Gjenevë në moshën 13-vjeçare. Ai është djali i vetëm mes pesë fëmijëve dhe prindërit e tij kishin pritshmëri të mëdha nga djali i tyre i vetëm. Familja ishte shumë fetare dhe ndoqi një Kishë të Lirë Ungjillore në Gjenevë. “Në kulturën tonë homoseksualiteti nuk pranohet,” shpjegon ai.

Pavarësisht kësaj, kur Mario ishte 16 vjeç, ai vendosi t’u tregonte prindërve për homoseksualitetin e tij. “Unë u thashë atyre: “Unë jam homoseksual, por mos u shqetësoni, unë do të merrem me të”. Ai u nis për të ndryshuar dhe kërkoi ndihmë në komunitetin ungjillor të Gjenevës: seancat e ekzorcizmit, grupet e diskutimit, agjërimi – atij iu ofruan një gamë e gjerë praktikash që premtonin “të kuronin homoseksualitetin e tij”.

“Ndjeva një ndjenjë të madhe faji, përbuzjeje dhe madje urrejtjeje për veten time.”

MarioFundi i futjes

Fillimisht Mario besoi në to dhe madje pranoi të dëshmonte për udhëtimin e tij në kishë. Por pavarësisht lutjeve, ai e kuptoi se orientimi i tij seksual nuk kishte ndryshuar. “Ndjeva një ndjenjë të madhe faji, përbuzjeje dhe madje urrejtjeje për veten time”, thotë ai. Ai humbi sjelljen e tij, nuk doli nga shtëpia dhe mendoi për vetëvrasje. “Unë u bëra një zombie,” thotë ai. 

Në vitin 2014, i rraskapitur, Mario më në fund vendosi të largohej nga skena ungjillore. Filloi një proces i ngadaltë i rindërtimit. “Sot pranoj orientimin tim emocional, por kam humbur shumë kohë. Më duhet të mësoj ta dua veten dhe ta lejoj veten të jetoj ndjenjat e mia”, thotë ai.

Ngurrimi i Zvicrës për të nxjerrë ligje

Shumë vende kanë filluar të ndalojnë terapitë e konvertimit, të cilat janë refuzuar gjerësisht nga shkenca dhe janë krahasuar me torturënLidhje e jashtmenga një ekspert i pavarur i OKB-së. Brazili, Argjentina dhe Malta ndërmorën një hap të tillë vite më parë. Kohët e fundit, Gjermania, Kanadaja dhe Franca kanë miratuar ndalime. 

Feja në Zvicër

Zvicra, megjithatë, heziton të ndjekë trendin ndërkombëtar. Disa kantone kanë vendosur të nxjerrin ligje, duke përfshirë Gjenevën, Vaudin dhe Bernën. Megjithatë, trajtimi që bëri Mario nuk është ende zyrtarisht i ndaluar në nivel kombëtar, edhe pse disa nisma parlamentare në pritje e kanë kërkuar këtë. 

Qeveria ka konsideruar gjithmonë se legjislacioni ekzistues është i mjaftueshëm për të parandaluar një abuzim të tillë, pasi ndalon imponimin e një trajtimi të tillë ndaj të miturve pa pëlqimin e tyre. 

Indoktrinimi dhe presioni i komunitetit

Mario është larg nga një rast i izoluar. Që atëherë ai ka gjetur mbështetje në “ Antenë LGBTI GjenevëLidhje e jashtme”, një platformë e drejtuar nga Kisha Protestante në Gjenevë për informacion fetar dhe shkëmbim për pakicat seksuale dhe gjinore. Organizata ofron mbështetje për disa të tjerë që kanë kaluar nëpër një formë të terapisë së konvertimit.

Në Zvicër thuhet se janë prekur disa mijëra persona. Megjithatë, është e pamundur të përcaktojmë saktë fenomenin, thotë Adrian Stiefel, kreu i Antenna LGBTI Geneva, kryesisht sepse disa grupe terapie fshihen pas emrave të tjerë. Këto organizata ofrojnë, për shembull, kurse ose grupe diskutimi për të ndihmuar njerëzit të rifitojnë një seksualitet të shëndetshëm. 

Vetë Stiefel ka pasur përvojë për këtë. “Kur isha 19 vjeç, shkova në Shtetet e Bashkuara për një javë “terapia e çlirimit seksual dhe identiteti” me një pastor-psikiatër që përziente lutjet, ekzorcizmin dhe analizat.”

Sot, Stiefel ndihmon viktimat e tjera dhe bën fushata për ndalimin e të gjitha praktikave që synojnë ndryshimin e orientimit seksual ose identitetit gjinor. Por ai thotë se legjislacioni nuk do të zgjidhë gjithçka. Problemi është se shumica e njerëzve i ndërmarrin këto terapi vullnetarisht, sepse u është mësuar se të jesh homoseksual është gabim. “Duhet të merrni parasysh indoktrinimin dhe presionin e komunitetit,” thotë ai. 

Kjo është arsyeja pse ai po lufton edhe për më shumë mbështetje për të prekurit dhe më shumë ndërgjegjësim tek vetë komunitetet fetare. “Ne duhet të flasim me institucionet që ofrojnë këto terapi në mënyrë që ata të braktisin praktikat, sepse një ndalim nuk do ta pengojë një pastor të lutet me një të ri në zyrën e tij që ai të bëhet heteroseksual,” thotë ai.

Historia e Isaac de Oliveira, 25 vjeç, tregon se sa tinëzare mund të jenë këto praktika. De Oliveira u rrit në kantonin konservator zviceran të Valais, ku ndoqi një Kishë të Lirë Ungjillore. Në moshën 15-vjeçare, ai ra në dashuri me një djalë dhe i besoi një këshilltari të krishterë kampi. “Ajo më tha se ishte gabim dhe se Zoti nuk e kishte planifikuar këtë për mua,” thotë ai. 

Ai i dha fund lidhjes së tij të parë dhe vendosi të luftonte homoseksualitetin e tij, të cilin e konsideronte si mëkat. Pastori i famullisë së tij ofroi biseda në zyrën e tij. “Nuk më premtoi shërim, por e analizoi situatën menjëherë. Ai mendonte se homoseksualiteti im ishte për shkak të mungesës së babait. Ne u lutëm së bashku,” kujton ai. Nuk kishte ekzorcizëm apo terapi si të tillë, por këto takime i shkaktuan të riut një shqetësim të konsiderueshëm dhe nxitën dëshirën e tij për t’u bërë heteroseksual.

“Isha i bindur se do të ndryshoja, se do të martohesha me një grua, por asgjë nga këto nuk po ndodhte.”

Isaac de OliveiraFundi i futjes

Në moshën 18-vjeçare, me këshillën e pastorit të tij, ai iu bashkua seminareve të shoqatës ungjillore Torrents de Vie (përrenjtë e jetës), me qendër në kantonin Vaud. Organizata ofron mbështetje për njerëzit që kanë përjetuar atë që ajo i quan “çarje seksuale”. Për shoqatën kjo do të thotë homoseksualë, por edhe ata që kanë përjetuar abuzime ose që janë të varur nga pornografia.

“Ne ndamë përvojat tona dhe shpresuam të ndryshonim,” thotë De Oliveira. Kërkimi i tij e çoi gjithashtu në Nashville në Shtetet e Bashkuara, ku ndoqi një shkollë ungjillore. Atje, edhe ai u gjend në një rreth njerëzish që i luteshin Zotit për shërim. 

“Isha i bindur se do të ndryshoja, se do të martohesha me një grua, por asgjë nga këto nuk po ndodhte dhe po kaloja momente dyshimi, kur doja të takohesha me burra”, thotë ai. Pas një procesi të gjatë, ai vendosi të dilte. Familja e tij e mbështeti. Sot ai thotë se nuk është penduar, por nuk mohon pasojat psikologjike të këtyre masave. “Më duhet ende të luftoj frikën time,” thotë ai.

Maja e ajsbergut

Patrick*, 39 vjeç, i cili dëshiron të mbetet anonim, ka punuar vetë si pastor rinor në një kishë ungjillore dhe e njeh mirë doktrinën. Pa iu nënshtruar ndonjë terapie të vërtetë konvertimi, ai e shtypi për një kohë të gjatë homoseksualitetin e tij. “Në qarqet ungjillore, është një zë tundimi që duhet të heshtet,” shpjegon ai. 

Baba i dy fëmijëve, ai ishte i martuar me një grua për 12 vjet. Në rolin e tij si pastor, ai i shmangej gjithmonë çështjes së orientimit seksual.

“Në qarqet ungjillore, homoseksualiteti është një zë tundimi që duhet të heshtë.”

Kur u divorcua në vitin 2017, ai filloi një proces të vetëekzaminimit, përpara se të dilte gradualisht me ata që e rrethonin. Që atëherë, marrëdhënia e tij me kishën është bërë më e ndërlikuar. “Ekziston një formë e sanksionit social. Për shembull, nuk mora më ftesa nga familje të tjera në komunitet”, thotë ai. Pasi postoi në rrjetet sociale pro martesës për të gjithë , ai dha dorëheqjen edhe nga përgjegjësitë e tij brenda kishës.

Sipas tij, një ndalim i terapisë së konvertimit do të zgjidhte vetëm një pjesë të problemit, pasi është vetëm maja e ajsbergut. Ai beson se problemi i vërtetë qëndron në diskursin e kishave ungjillore. “Nuk ka vend për diversitet. Modeli i vetëm i mundshëm është çifti heteroseksual; edhe divorci nuk pranohet mirë,” shpjegon ai.

Për Patrikun, zgjidhja duhet të jetë vënia në dyshim e vetë kishave ungjillore. “Ndoshta kjo do të ndodhë me nxitjen e të rinjve.”  

Për momentin, institucionet përkatëse nuk shohin ndonjë problem. Rrjeti Ungjillor Zviceran është kundër ndalimit të terapive të konvertimit. Në një deklaratë të fundit, ai tha se legjislacioni rrezikon “të jetë kundërproduktiv, duke kufizuar të drejtën për vetëvendosje seksuale”, por gjithashtu “kufizon lirinë e fesë”.  

Rrjeti konsideron gjithashtu se “masat që nuk paraqesin problem, të tilla si kurset e edukimit apo grupet e diskutimit, nuk duhet të ndalohen, për sa kohë që njerëzit marrin pjesë vullnetarisht dhe pa presion, në mënyrë që të reflektojnë mbi identitetin e tyre seksual nga një këndvështrim i krishterë”. .

*Emri i ndryshuar

Përkthyer nga DeepL/ts

Marketing