Ndryshe nga shumë vende, Zvicra ka refuzuar të ndalojë terapitë e konvertimit, të praktikuara shpesh nga kishat ungjillore, të cilat pretendojnë se “shëron” homoseksualitetin. Swissinfo.ch sjell rëfimet e disa viktimave sesi e kanë rindërtuar ngadalë jetën e tyre në Zvicër

Marketing

“Isha në gjunjë në mes të një rrethi njerëzish që bërtisnin për të hequr nga unë demonin e homoseksualitetit. Diçka duhej të ndodhte që ata të ndalonin. Lodhja psikologjike përfundimisht çoi në lotët që më rridhnin nëpër faqe. Për ta, ishte një shenjë se unë u shërova.” Mario, 29 vjeç, tani flet me vetëbesim për seancat e shumta të terapisë së konvertimit që iu nënshtrua midis 2009 dhe 2014.

Me origjinë libaneze, ai erdhi në Gjenevë në moshën 13-vjeçare. Ai është djali i vetëm mes pesë fëmijëve dhe prindërit e tij kishin pritshmëri të mëdha nga djali i tyre i vetëm. Familja ishte shumë fetare dhe ndoqi një Kishë të Lirë Ungjillore në Gjenevë. “Në kulturën tonë homoseksualiteti nuk pranohet,” shpjegon ai.

Pavarësisht kësaj, kur Mario ishte 16 vjeç, ai vendosi t’u tregonte prindërve për homoseksualitetin e tij. “Unë u thashë atyre: “Unë jam homoseksual, por mos u shqetësoni, unë do të merrem me të”. Ai u nis për të ndryshuar dhe kërkoi ndihmë në komunitetin ungjillor të Gjenevës: seancat e ekzorcizmit, grupet e diskutimit, agjërimi – atij iu ofrua një gamë e gjerë praktikash që premtonin “të kuronin homoseksualitetin e tij”.

Fillimisht Mario besoi në to dhe madje pranoi të dëshmonte për udhëtimin e tij në kishë. Por pavarësisht lutjeve, ai e kuptoi se orientimi i tij seksual nuk kishte ndryshuar. “Ndjeva një ndjenjë të madhe faji, përbuzjeje dhe madje urrejtjeje për veten time”, thotë ai. Ai humbi sjelljen e tij, nuk doli nga shtëpia dhe mendoi për vetëvrasje. “Unë u bëra një zombie,” thotë ai. 

Në vitin 2014, i rraskapitur, Mario më në fund vendosi të largohej nga skena ungjillore. Filloi një proces i ngadaltë i rindërtimit. “Sot pranoj orientimin tim emocional, por kam humbur shumë kohë. Më duhet të mësoj ta dua veten dhe ta lejoj veten të jetoj ndjenjat e mia”, thotë ai.

Ngurrimi i Zvicrës për të nxjerrë ligje

Shumë vende kanë filluar të ndalojnë terapitë e konvertimit, të cilat janë refuzuar gjerësisht nga shkenca dhe janë krahasuar me torturën nga një ekspert i pavarur i OKB-së. Brazili, Argjentina dhe Malta ndërmorën një hap të tillë vite më parë. Kohët e fundit, Gjermania, Kanadaja dhe Franca kanë miratuar ndalime.

Zvicra, megjithatë, heziton të ndjekë trendin ndërkombëtar. Disa kantone kanë vendosur të nxjerrin ligje, duke përfshirë Gjenevën, Vaudin dhe Bernën. Megjithatë, trajtimi që bëri Mario nuk është ende zyrtarisht i ndaluar në nivel kombëtar, edhe pse disa nisma parlamentare në pritje e kanë kërkuar këtë.

Qeveria ka konsideruar gjithmonë se legjislacioni ekzistues është i mjaftueshëm për të parandaluar një abuzim të tillë, pasi ndalon imponimin e një trajtimi të tillë ndaj të miturve pa pëlqimin e tyre, tuhet ndër tjera në artikullin e swissinfo.ch.

Foto: Pixabay / Ilustrime

Marketing