Në kantonin e Cyrihut, të gjitha shtëpitë e të moshuarve dhe të të moshuarve së shpejti do të duhet të bëjnë të mundur eutanazinë për banorët e tyre. Ky vendim është marrë nga këshilli kantonal të hënën.

Marketing

Shtëpitë e të moshuarve dhe të të moshuarve në kantonin e Cyrihut në të ardhmen duhet t’u mundësojnë banorëve të tyre të përfitojnë nga eutanazia në vend. Këshilli kantonal miratoi ngushtë një nismë përkatëse të hënën. Votuesit mund të kishin fjalën e fundit.

Të hënën, këshilli kantonal miratoi me ngushtësi propozimin për një nismë parlamentare nga PS, GLP dhe të Gjelbrit me 92 vota pro. Edhe AL-ja i ka mbështetur.

Detyrimi eshte i ri

EVP, SVP dhe EDU u pozicionuan qartë kundër kësaj. Fraksionet e qendrës dhe FDP u ndanë dhe vendosën të votojnë.

Sipas draftit, ligji i shëndetësisë do të ndryshohet në mënyrë që shtëpitë e të moshuarve dhe të të moshuarve të detyrohen t’u mundësojnë banorëve të tyre eutanazinë në ambientet e tyre.

Përkrahësit argumentuan, ndër të tjera, me vetëvendosjen e të prekurve. “Unë nuk e kuptoj pse një person duhet të jetë i varur nga vullneti i mirë i menaxhmentit të shtëpisë për këtë çështje,” tha Thomas Marthaler (PS, Cyrih). Është stresuese kur dikush duhet të largohet përsëri nga mjedisi i tij i njohur për të kërkuar eutanazinë.REKLAMAT

Këshilli drejtues e kundërshtoi propozimin

Kundërshtarët e projektligjit, nga ana tjetër, duan të vazhdojnë ta lënë vendimin për lejimin e eutanazisë në shtëpi. Kjo është e nevojshme për të mbrojtur punonjësit dhe banorët. Për ta, vetëvrasja e shoqëruar e një banori shpesh është shumë stresuese. Markus Schaaf (EPP, Zell) bëri thirrje për “një strehë për njerëzit që nuk duan që ajo të praktikohet rreth tyre”.

Këshilli qeveritar e kundërshtoi propozimin, siç tha drejtoresha e shëndetësisë Natalie Rickli (SVP). “Unë vetë jam anëtare e organizatës së eutanazisë Exit”, tha ajo. Por ajo kundërshton që të gjitha shtëpitë e pensioneve dhe të të moshuarve me ligj të lejojnë eutanazinë në ambientet e tyre. Kjo nuk është as e nevojshme, pasi shumica e shtëpive do ta lejonin këtë gjithsesi.

“Populli duhet të vendosë për këtë çështje”

Vendimi i këshillit kantonal erdhi pas një debati që zgjati pothuajse gjithë seancën e mëngjesit. “Njerëzit duhet të vendosin për këtë çështje,” tha Martin Pretty (SVP, Wiesendangen). SVP ndoshta do të mbështesë një referendum zyrtar kundër projekt-ligjit.

Nëse mbahet një referendum, do të shpallet referendum. Ndryshe, Këshilli Qeveritar do të caktojë datën e hyrjes në fuqi të tij. (SDA)

Marketing