Pavarësisht normave më të larta të interesit, çmimet e banesave vazhdojnë të rriten. Qiratë do të rriten për shkak të mungesës së banesave dhe ndërtimi i banesave po përballet me sfida, shkruajnw mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Pavarësisht rritjes së normës bazë të interesit në qershor, çmimet e hipotekave në Zvicër vazhdojnë të rriten: “Tregu i brendshëm zviceran nuk është plotësisht i impresionuar nga kthimi i normave të interesit”, shkruan Raiffeisen në një studim të pasurive të paluajtshme të publikuar të enjten. Në tremujorin e dytë të vitit 2022, shtëpitë për një familje u rritën me 1.3 për qind dhe çmimet për godinat u rritën me 3.5 për qind.

Më pak apartamente me qira se në 10 vjet

Çmimet në tregun e banesave me qira do të vazhdojnë të rriten për shkak të përkeqësimit të mungesës së banesave.

 “Megjithëse kërkesa do të vazhdojë të tejkalojë ofertën e banesave në të ardhmen, industria e pasurive të paluajtshme deri më tani nuk ka reaguar me prodhim më të lartë të banesave,” thotë Raiffeisen . Në studim, Raiffeisen vë në dukje se aktualisht ka aq pak apartamente të lira sa kishte dhjetë vjet më parë.

Martin Neff, kryeekonomist në Raiffeisen Zvicër, paralajmëron: “Rezervat e mbetura të vendeve të lira së shpejti do të shterohen. Kjo për shkak se kërkesa nga imigracioni, individualizimi dhe plakja demografike vazhdon të rritet, ndërkohë që në të njëjtën kohë po ndërtohen gjithnjë e më pak shtëpi të reja. Prandaj, rritja e ndjeshme e qirave të kërkuara është vetëm çështje kohe dhe tema do të ngjitet në axhendën politike.”

Nuk ka stimuj për të ndërtuar banesa

Problemi: për sa kohë që qiratë nuk rriten ndjeshëm, nuk ka asnjë nxitje për të zgjeruar ndërtimin e banesave në mjedisin aktual të tregut. Ndërtimi i banesave  duhet të përballet me një sërë pengesash: Gjithnjë e më shumë njerëz po jetojnë në Zvicër dhe përdorimi i hapësirës për person po rritet pa pushim, shkruan Raiffeisen .

 Kjo është arsyeja pse ajo duhet të ndërtohet më dendur, por: “Ka pengesa të larta në rrugën e ngjeshjes më të shpejtë të kërkuar nga planifikimi hapësinor,” thotë Neff.

Një “praktikë shumë liberale e kundërshtimit” rrit përpjekjet e planifikimit për projektet. Kjo është një nga arsyet pse koha mesatare nga paraqitja e një aplikimi plani deri në dhënien e lejes së ndërtimit për ndërtesat me më shumë se tre apartamente është rritur ndjeshëm në 20 vitet e fundit nga 92 ditë në 150 ditë.

Marketing