Gjashtë vite më parë, Ruth Altun u bë viktimë e një mashtrimi të pacipë. Që atëherë, ajo ka luftuar me pretendimet nga një agjenci për mbledhjen e borxheve. Tani ka shpresë, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Ruth Altun (64) tund kokën me mosbesim. Ajo shikon në pirgun e letrave përballë saj. Faturat,  letrat nga zyra e ekzekutimit të borxhit dhe një agjenci për mbledhjen e borxheve  janë grumbulluar në apartamentin e saj në Bazel.

“Posta vjen çdo ditë – megjithëse nuk mund ta pranoj,” thotë Altun e dëshpëruar për Blick, përcjell Albora.com.

Altun ka rënë viktimë e një mashtrimi. Këtë e dëshmojnë dokumentet dhe letrat e gjykatës që i janë grumbulluar në shtëpinë e saj që nga viti 2016. Asokohe pensionistja ishte në fazën e ndarjes nga ish-bashkëshorti, kështu kishte kërkuar ngushëllim në internet.

Fillimisht paketat, pastaj fatura

Ajo takohet me “Allen” në një platformë takimesh. Ai ishte i hapur, e inkurajonte. Ata i telefonojnë njëri-tjetrit disa herë përmes Skype. “Isha krejtësisht naiv, iu dhashë plotësisht atij”.

Altun i dërgon “Allen” një foto të identitetit të saj.

Ai kërkoi prova se ajo ekziston vërtet. Sidoqoftë, mashtruesi e përdori ID-në ndryshe. Ai porositi pajisje të shtrenjta në emër të saj dhe i dërgoji në shtëpinë e Altunit. Nga atje, ato dërgohen direkt në Ganë. “Isha krejtësisht budallaqe, nuk mendoja për asgjë”, thotë Altun. “Allen” i tha se i duheshin urgjentisht pajisjet dhe se do të paguante faturat.

Ajo me naivitet e beson atë.

Pastaj, ajo merr postë nga Swisscom. Janë faturat për pajisjet që kanë qenë të porositura prej kohësh nga Ganë. Kur ajo kërkon të kontaktojë me “Allen” dhe t’i kërkojë të paguajë faturat, ai nuk përgjigjet. Ajo e kuptoi se diçka nuk është në rregull. Pastaj, Altun raportoi në polici, por tashmë shumë vonë.

“Kam frikë të hap kutinë postare”

Altun duhet të paraqitet në gjykatë për akuzat e mashtrimit të shumëfishtë. Ajo u shpall fajtore në shkallën e parë, por Gjykata e Apelit e rrëzoi plotësisht aktgjykimin e fajësisë. Pretendimet e hapura i referohen kanaleve civile. Kjo do të thotë se ndërsa Altuni është shpallur e pafajshme sipas ligjit penal, gjykata nuk thotë se pretendimet janë të pajustifikuara. Swisscom i qëndron kërkesave. Ajo duhet të vazhdojë të paguajë rreth 9000 franga. Në një moment, Swisscom ia dorëzon pretendimet agjencisë së mbledhjes së borxhit EOS.

“Tani marr postë rreth dy herë në javë. Kam frikë të hap kutinë postare”, thotë Altun. Ajo nuk mund dhe nuk dëshiron të paguajë kërkesat e papaguara prej 9000 frangash. “Nuk e kam idenë se si e imagjinon Swisscom. Marr përfitime suplementare, jetoj në minimum. Edhe sikur të doja, nuk mund të paguaja”. Ajo qëndroi larg një seance arbitrazhi me EOS në gjykatën e paqes. Ajo gjithashtu refuzon të pranojë letra rekomande.

Swisscom po heton rastin

Swisscom thotë se rasti i Ruth Altun është “shumë kompleks”. Gruaja ishte viktimë e një mashtrimi të dyshuar. Por për shkak se ajo vetë ka ndërhyrë në proces duke përcjellë porosit, ka një pjesëmarrje aktive: “Nëse ajo do të kishte kontaktuar menjëherë me Swisscom ose do të kishte kthyer mallin, dëmi mund të ishte parandaluar”.

Në rastin e zonjës Altun, Swisscom i qëndron pretendimeve. Për momentin, megjithatë, “nuk po ndërmerren hapa të mëtejshëm” dhe do të “kontrollohet në javët e ardhshme” nëse po i përmbahet mbledhjes së parave në mënyrë efektive. EOS thotë se është “ende e interesuar për një bisedë për të gjetur një zgjidhje”.

Për Ruth Altun është e qartë: «Kjo nuk është një jetë për mua. Unë nuk mund dhe nuk dua të jetoj më me një barrë të tillë. Unë thjesht dua të mbetem vetëm”.

Kështu mbroni veten nga mashtrimi

Ruth Altun është bërë viktimë e krimit kibernetik. Pra, ajo nuk është e vetmja. Sipas statistikave të Zyrës Federale për Teknologjinë e Informacionit, rreth 24,000 raste të mashtrimit në internet u raportuan në të gjithë Zvicrën në vitin 2021. Pothuajse një e treta mund të pastrohet.

Por çfarë të bëni nëse vetë bëheni viktimë e mashtrimit dhe merrni fatura për produkte që as nuk i keni porositur? Lucien Jucker nga Fondacioni për Mbrojtjen e Konsumatorit thotë: “Në një rast të tillë, viktima e mashtrimit duhet të kontaktojë menjëherë faturuesin. Viktima mund të bëjë denoncim edhe në polici”. Kjo është mënyra e vetme për të mbrojtur veten nga pretendimet e pajustifikuara.

Nëse pretendimet nga agjencitë e mbledhjes së borxheve mbërrijnë ende, Jucker këshillon qetësi. “Konsumatorët duhet të paguajnë vetëm agjencitë e grumbullimit për pretendimet që kanë një bazë kontraktuale ose ligjore,” thotë ai. Kur kontratat lidhen nga një mashtrues në emër të konsumatorit, nuk lidhet asnjë kontratë e vlefshme midis konsumatorit dhe kompanisë. Prandaj, nuk ka para borxh.

Nëse kompania shkon edhe më tej dhe një ekzekutim i borxhit fluturon në shtëpi, ju nuk duhet ta refuzoni pranimin. Sepse: “Nëse marrësit janë të mendimit se operacioni është i pajustifikuar, ata duhet të bëjnë një propozim ligjor brenda dhjetë ditësh”, thotë Jucker.

Marketing