Pavarësisht se ka rënë me katër vende nga viti i kaluar, Zvicra ende renditet ndër vendet më të lumtura në botë. Ja pse.

Marketing

Mund t’ju duhet përgjithmonë dhe një ditë për të gjetur një apartament të përballueshëm në qytetet më të mëdha të Zvicrës, vetëm për t’u detyruar të kaloni të diela të tëra në heshtje – por zviceranët duket se nuk e kanë problem, pasi Zvicra është renditur sërish ndër vendet më të lumtura në botë, shkruan the local transmeton Albora.ch.

Sipas Raportit Botëror të Lumturisë 2023, një botim nga Rrjeti i Zgjidhjeve për Zhvillimin e Qëndrueshëm të OKB-së, i cili bazohet në të dhënat e sondazheve globale nga njerëz në rreth 150 vende, Zvicra ende renditet në mesin e 10 vendeve më të lumtura në tokë.

Në edicionin e sapopublikuar 2023, Zvicra, megjithatë, ka rënë në vendin e tetë pas Norvegjisë (7), Suedisë (6), Holandës (5), Izraelit (4), Islandës (3), Danimarkës (2) dhe Finlanda, me vendin nordik që kryeson listën për të gjashtin vit radhazi.

Edhe pse ende në top 10-shen globale, renditja më e ulët e këtij viti qëndron në kontrast të plotë me vendin e 4-të të vitit të kaluar dhe me atë të vitit 2021 ku Zvicra renditej në tre të parat. Në vitin 2015, Zvicra madje arriti të kryesojë listën.

Megjithatë, me një rezultat prej 7,240 në renditjen e 2023 krahasuar me 7,804 të Finlandës, Zvicra nuk është shumë prapa.

Fqinjët e saj, megjithatë, nuk ia dolën as në top 10. Austria është në pozitën e 11-të ashtu siç ishte në edicionin e 2022, Gjermania zbriti dy vende më poshtë në të 14-ën, Franca tani renditet e 21-ta dhe jo e 20-ta dhe Italia ra. plot pesë vende në vendin e 33-të.

Pse zviceranët janë kaq të lumtur?

Megjithëse lumturia është sigurisht subjektive dhe matja e saj mund të jetë një detyrë e pamundur, kur shikojmë raportin, i cili anketon të dhënat nga Sondazhi Botëror i Gallup dhe vlerëson faktorë të ndryshëm për të matur lumturinë, si PBB për frymë, mbështetja sociale, jetëgjatësia e shëndetshme, dhe liria për të bërë zgjedhje të jetës, bëhet e qartë se nga e marrin zviceranët kënaqësinë e tyre.

Le të shohim jetëgjatësinë.

Jetëgjatësia e popullsisë zvicerane në lindje është aktualisht një nga më të lartat në botë, me burrat zviceranë që mbijetojnë burrat nga vendet e tjera me një jetëgjatësi në lindje prej 81.75 vjet, ndërsa gratë zvicerane aktualisht renditen në vendin e 7 me një jetëgjatësi mesatare prej 85.08 vjet. Kjo sipas të dhënave të publikuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Në përgjithësi, zviceranët kanë jetëgjatësinë e dytë më të gjatë në botë (83.45 vjet), e tejkaluar vetëm nga mesatarja e Japonisë prej 84.26 vjetësh.

Kur bëhet fjalë për atë se sa nga kjo jetëgjatësi mund të jetohet shëndetshëm, gjetjet më të fundit mbi këto tendenca, të publikuara në Swiss Medical Weekly, tregojnë një rritje të jetëgjatësisë pa aftësi të kufizuara për burrat dhe gratë e moshës 65 vjeç gjatë periudhës 10-vjeçare të studimit. .

Studimi zbuloi se deri në vitin 2017 burrat e moshës 65 vjeç në Zvicër mund të presin të jetojnë edhe 16.2 vjet të tjera në shëndet të mirë. Kjo ishte një rritje prej 2,1 vjetësh në krahasim me vitin 2007, kur mesatarisht burrat mund të prisnin të jetonin 14,1 vjet të tjera pa vuajtur nga një paaftësi.

Ndërkohë femrat në Zvicër të moshës 65-vjeçare mund të presin të jetojnë edhe 16 vite të tjera me shëndet të mirë në vitin 2017. Kjo reflekton një rritje prej 1.5 vitesh krahasuar me vitin 2007.

Disa faktorë mund të kontribuojnë në jetë më të gjatë dhe më të shëndetshme të popullit zviceran, të tilla si pasuria materiale e shpërndara mirë, një dietë e ekuilibruar dhe e shëndetshme, kushtet e punës me rrezik të ulët dhe mjedisi i pastër i vendit. E njëjta gjë mund të thuhet për lumturinë e tyre.
Për më tepër, Zvicra ka nivelet e dyta më të larta të PBB-së për frymë në botë – madje edhe në krye të Finlandës – me performancën e saj të fortë ekonomike të nxitur kryesisht nga sektorët e shërbimeve dhe industrisë.

Përveç kësaj, Zvicra i jep përparësi dhe vlerëson promovimin e paqes dhe të drejtave të njeriut si pjesë e politikës së saj të jashtme zvicerane. Kushtetuta Federale e Konfederatës Zvicerane përcakton se Zvicra duhet të promovojë respektimin e të drejtave të njeriut dhe demokracisë dhe bashkëjetesën paqësore të popujve (neni 54) në marrëdhëniet e saj me jashtë.

Theksi i tij i fortë në promovimin e paqes dhe unitetit mund të ndihet edhe në nivel të brendshëm dhe është shumë i dukshëm në shërbimet e jashtëzakonshme sociale të vendit. Nëse ndonjëherë e gjeni veten në një gropë dhe nuk jeni në gjendje të mbështesni financiarisht veten ose familjen tuaj, ka shumë vende për të kërkuar ndihmë në Zvicër. – dhe ata dorëzojnë.

Në vitin 2021, të paktën një herë në Zvicër kishte 265.100 përfitues të ndihmës sociale financiare. Në Zvicër, të gjithë shtetasit zviceranë ose ata me leje qëndrimi zvicerane mund të aplikojnë për ndihmë sociale, si dhe azilkërkuesit dhe refugjatët.

Albora.ch

Marketing