Vdekshmëria e tepërt në Zvicër është ende jashtëzakonisht e lartë. Një studim tregon se Covid është një nga arsyet kryesore.

Marketing

Rreth 73,000 njerëz vdiqën në Zvicër në vitin 2022, që është rreth 6,650 njerëz ose rreth dhjetë për qind më shumë se sa kishte pritur  Enti Federal i Statistikave (BfS) bazuar në trendin e vdekshmërisë gjatë pesë viteve të fundit .

Historiani dhe epidemiologu Kaspar Staub nga Instituti i Mjekësisë Evolucionare në Universitetin e Cyrihut flet për gazetat Tamedia të një tjetër “viti historik”. Staub analizoi zhvillimin e vdekshmërisë së tepërt në Zvicër në një projekt kërkimor së bashku me epidemiologët nga Universiteti i Bernës dhe BfS. Studiuesit u mbështetën në numrin mujor të vdekjeve që nga viti 1877.

Në vitin 1918, vdekshmëria e tepërt ishte në nivelin më të lartë

Për shembull, vdekshmëria e tepërt ishte më e larta në Zvicër në vitin pandemik 1918. Në atë kohë, gripi spanjoll ishte i shfrenuar , duke rezultuar në 50 për qind më shumë vdekje sesa pritej. Menjëherë më pas, në statistika shfaqet viti i parë i pandemisë së koronës, shkuan 20min transmeton Albora.ch

Në vitin 2020, 12.5 për qind më shumë njerëz vdiqën sesa pritej, dhe 2022 do të pasojë direkt pas tyre, me dhjetë për qind më shumë vdekje. Kishte vetëm vlera të ngjashme të larta në 1900 dhe 1944. Vdekshmëria e tepërt në atë kohë justifikohet nga valët e rënda të gripit.

Vdekjet Javore, 2010-2023
Vdekjet Javore, 2010-2023Zyra Federale për Statistikat

Vdekjet shtesë në vitin 2022 do të kishin ndodhur ekskluzivisht në grupmoshat mbi 65 vjeç. Vdekshmëria e grupeve të reja korrespondon me normën. Tek të moshuarit, vdekshmëria e tepërt ka arritur pothuajse të njëjtin nivel si në vitin 2020. Zyra Federale e Statistikave raporton gjithashtu se shkalla e standardizuar e vdekjeve u rrit përsëri në vitin 2020 për shkak të pandemisë Covid 19. Për herë të fundit ishte jashtëzakonisht i lartë në vitin 2015 për shkak të gripit sezonal dhe një valë të nxehtë në korrik.

Verë e nxehtë, grip dhe kontrolle të humbura

Sipas Staub, ekziston një “korrelacion i dukshëm kohor midis valëve të koronës dhe majave në normat javore të vdekshmërisë së tepërt”. Prandaj, sipas epidemiologut, një lidhje me Covid-in është e dukshme. Edhe pse mund të ketë arsye të tjera më indirekte që ende nuk janë kuptuar plotësisht, ai thekson se ” Infeksionet Covid sjellin edhe rreziqe shëndetësore afatmesme dhe afatgjata , veçanërisht te të moshuarit”. Do të kishte edhe arsye të tjera si vapa në verë, gripi në dimër dhe ndoshta mungesa e kontrolleve në vitet e pandemisë.

Urs Karrer, kryemjeku në Kantonspital Winterthur, është gjithashtu i bindur se shumica e vdekshmërisë së tepërt është për shkak të Covid: “Rritja e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve virale tek të moshuarit është një nga arsyet pse shkalla e pritshme e vdekshmërisë ka qenë gjithmonë më e lartë në dimër. se sa në verë, Corona me disa valë në vit tani e ka kthyer këtë sezonalitet përmbys në vitin 2022”, tha ai për gazetat Tamedia. 

Staub është i befasuar nga mungesa e diskutimit publik për vdekshmërinë në rritje të mprehtë: “Duket sikur njerëzit e kanë pranuar në këtë moment që tani kemi të bëjmë me një situatë kërcënimi pothuajse kronik në fazën akute të pandemisë që po zbehet”. 

Albora.ch

Marketing