Katër gjuhë zyrtare kombëtare, dialekte të panumërta – si u krijua peizazhi gjuhësor i Zvicrës? A do të mbijetojnë dialektet në të ardhmen? Dhe pse disa janë më të njohur se të tjerët?, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Flickflauder, Summervogel, Pfifolter … ka shumë fjalë të ndryshme në gjermanishten zvicerane jo vetëm për fluturat. Por sa dialekte ka saktësisht? Për t’iu përgjigjur kësaj, duhet të përcaktohet se ku mbaron një dialekt dhe ku fillon tjetri.

E cila nuk është e lehtë, thotë dialektologu Andre Perler. Në fund të fundit, nuk ka dy njerëz që flasin saktësisht njësoj. “Kështu që mund të thoni: Ka një numër të madh dialektesh zvicerane.”

Grisonët tradicionalë, arrogantë nga Cyrihu?

Kur bëhet fjalë për dialektet, shpejt lind pyetja: Cila është më e bukura? Të njëjtat favoritë përfundojnë gjithmonë në tre vendet e para: gjermani i Bernës, gjermani Walliser dhe gjermani Bundner. Por kjo nuk ka asnjë lidhje me tingullin, sipas gjuhëtarit Helen Christen. Por me atë që lidhim me këto dialekte. Dhe këto janë përvoja kryesisht pozitive: ski, shëtitje, njerëz fshatar, miqësorë.

Marketing