Një rimbushje për abonimin e transportit publik ose ndihmën në shtëpi: Lucerni dëshiron t’ia bëjë jetën më të lehtë brezit të vjetër me kupona.

Marketing

Ende në katër muret e saj në moshën 80-vjeçare – Marlies Kuster lejohet ta bëjë këtë. E megjithatë, diçka po e shqetëson pensionistin. Gruaja nga Lucerni nuk është në një shtrat me trëndafila financiarisht. Kërcimet e mëdha nuk janë të mundshme, vetmia përhapet. “Ndonjëherë isha pak i trishtuar sepse nuk kam aq shumë para,” thotë Marlies Kuster, tani 82 vjeç, duke parë prapa. Edhe pse kishte punuar për 55 vjet, nuk i kishte mbetur asgjë. Ish-bashkëshorti i saj i kishte shpërdoruar të gjitha të ardhurat.Ndonjëherë isha pak i trishtuar sepse nuk kam aq shumë para.

Një letër nga pika e kontaktit të pleqërisë i jep shpresë: Kuster mëson për kuponët komunalë për pleqërinë – një projekt pilot që është unik në Zvicër. Një këshilltar i sugjeron asaj që të dalë për të ngrënë një herë në muaj. Pensionisti është i emocionuar. Herë pas here ka drekë në Manor – krenaria e saj e pengon atë të shkojë te italiani. Dhe ajo përdor gjithashtu një abonim fitnesi. Kuponët lejojnë Marlies Kuster të shpëtojë përkohësisht nga izolimi social.

Kuponat si ndihmë të pakomplikuar dhe të shpejtë

Rritja e cilësisë së jetës së të moshuarve është gjithashtu një synim i projektit pilot në qytetin e Lucernit, i cili ka nisur që nga viti 2018. Nga njëra anë, kuponët u drejtohen pensionistëve që përfitojnë përfitime suplementare (EL) ose që duhet të menaxhojnë me një buxhet shumë të shtrënguar. Për shembull, ata mund ta përdorin atë për të blerë një shëtitës ose për të përdorur një shërbim ushqimi.

Nga ana tjetër, nga mbështetja do të përfitonin edhe të afërmit e kujdesshëm, thotë Tina Sidler nga pika e kontaktit të pleqërisë. I moshuari kujdeset në një institucion çdo ditë – kujdestari mund të bëjë një pushim. Për Sidler, avantazhet e kuponëve janë të dukshme: qyteti “i pakomplikuar dhe i shpejtë” mund të ndihmojë brezin e vjetër.

Qyteti tani dëshiron ta shndërrojë projektin pilot në struktura fikse

Një vlerësim nga studimet e politikave ndërfaqe ka treguar tani se sistemi joburokratik e ka provuar vlerën e tij. Prandaj, qeveria e qytetit të Lucernit dëshiron të transferojë projektin pilot në strukturat fikse nga 1 janari 2023.

Kuponë të lëshuar për mbi 200,000 franga

“Është një ndihmë e vogël në jetën e përditshme”, thotë drejtori social i qytetit të Lucernit, Martin Merki. Kuponët synojnë të lejojnë njerëzit të jetojnë në shtëpi për aq kohë sa të jetë e mundur. Sepse kjo është një dëshirë e madhe e brezit të vjetër. “Gjysma e 94-vjeçarëve në qytetin e Lucernit ende jetojnë në shtëpi”. Duke qenë se grupmosha e mbi 80-vjeçarëve do të rritet ndjeshëm në vitet e ardhshme, rëndësia e kuponëve duhet të rritet gjithashtu.

Këshilli i qytetit dëshiron të përdorë 150,000 CHF në vit për sistemin e kuponave. Ajo që fillimisht tingëllon si një shumë e madhe vihet në perspektivë në shikim të dytë: nëse është e mundur të vonohet hyrja e 12 personave me një vit – ose nga rreth 45 persona me tre muaj – qyteti i Lucernit do të kursejë më shumë para për shtesën. përfitime vetëm sesa shpenzojnë në sistemin e kuponëve në vit.

Për drejtorin social Merki, kuponët janë më shumë se një pikë në kovë. “Shuma mund të duket e vogël në disa raste. Por është shumë e rëndësishme për të prekurit”.Shuma mund të duket e vogël ndonjëherë. Por është shumë e rëndësishme për të prekurit.Autori:Martin MerkiDrejtori Social i Qytetit të Lucernit

Në mbledhjen e 27 tetorit, parlamenti i qytetit do të vendosë për futjen përfundimtare të kuponëve të pleqërisë.

Marketing