Nënshtetësia zvicerane është jashtëzakonisht e vështirë për t’u marrë – jo vetëm për njerëzit e lindur jashtë vendit, por ndonjëherë edhe për ata që kanë lindur në Zvicër nga prindër të huaj, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch. Por ka mënyra për të përshpejtuar procesin.

Marketing

Ekzistojnë dy lloje të procedurave të natyralizimit në Zvicër: e zakonshme ose e shpejtë, e njohur gjithashtu si e lehtësuar ose e thjeshtuar.

Në fakt, nuk ka asgjë të lehtë apo të thjeshtë në lidhje me opsionin e fundit, megjithëse në përgjithësi është më pak telash se procedura standarde.

Megjithatë, ekzistojnë kritere strikte se kush mund dhe nuk mund të gjurmohet shpejt (edhe pse nuk duhet të tërhiqesh nga fjala ‘shpejt’, pasi zakonisht merr të paktën një vit).

Kush mund të përfitojë nga ky opsion?

Ekzistojnë pesë kategori njerëzish të përfshirë në këtë grup, siç përcaktohet nga Ligji Federal për Shtetësinë Zvicerane:

Brezi i tretë

Ndryshe nga shumë vende të tjera, të qenit i lindur në Zvicër nuk do të thotë automatikisht se personi është zviceran.

Nëse prindërit e tyre kanë lindur jashtë vendit dhe kanë ende pasaporta të huaja, një person nuk do të marrë nënshtetësinë zvicerane në lindje.

Që nga shkurti i vitit 2018, të huajt me origjinë zvicerane nën moshën 25 vjeç, gjyshërit e të cilëve janë vendosur tashmë në Zvicër, mund të kërkojnë natyralizim të shpejtë.

Kjo tingëllon mjaft e drejtpërdrejtë, por nuk është ashtu.

Arsyeja janë kushtet që Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) ka vendosur për këtë grup:

Së paku një gjysh ka lindur në Zvicër dhe mund të vërtetohet se ka fituar të drejtën e qëndrimit këtu.

Të paktën njëri prind ka marrë leje qëndrimi të përhershme, ka jetuar të paktën 10 vjet në Zvicër dhe ka ndjekur shkollën e detyrueshme në Zvicër për të paktën pesë vjet.

Aplikanti ka lindur në Zvicër dhe ka një leje qëndrimi të përhershme.

Aplikanti ka përfunduar shkollimin e detyrueshëm për të paktën pesë vjet në Zvicër.

Aplikanti është integruar me sukses.

Aplikimi dorëzohet para ditëlindjes së 25-të.

Nëse aplikimi dorëzohet pas ditëlindjes së 25-të të aplikantit, por përndryshe plotëson të gjitha kërkesat, ata mund të aplikojnë për natyralizim të thjeshtuar deri më 15 shkurt 2023 me kusht që të jenë ende nën moshën 40 vjeç në atë datë.

Nëse kjo nuk tingëllon mjaft e ndërlikuar, ka edhe më shumë: barra administrative.

Vështirësia që kanë shumë aplikantë të mundshëm në këtë grup është gjetja e dokumentacionit në lidhje me gjyshërit, veçanërisht nëse ata janë të vdekur dhe nuk mund të gjenden të dhëna familjare.

Dhe shumë prindër që mbërritën në Zvicër më vonë në jetë nuk i plotësuan kriteret pesëvjeçare të shkollimit të detyrueshëm, kështu që përshtatshmëria për shtetësi sipas këtij rregulli është një tjetër pengesë për natyralizimin e shpejtë.

Martesa

Nëse bashkëshorti juaj është shtetas zviceran (në vend se thjesht banor i përhershëm), ju gjithashtu kualifikoheni për shtetësi.

Nuk ka rëndësi se si bashkëshorti juaj e ka marrë nënshtetësinë e tij/saj zvicerane – qoftë nga lindja apo natyralizimi. Gjithashtu nuk është e rëndësishme nëse ju vetë vini nga BE/EFTA apo nga një vend i tretë — kriteret për natyralizim me martesë janë të njëjta për të gjithë.

Bashkëshortët e huaj të shtetasve zviceranë duhet të kenë jetuar gjithsej pesë vjet në Zvicër, të kenë kaluar vitin para dorëzimit të aplikimit në Zvicër dhe duhet të kenë qenë të martuar dhe të kenë jetuar me shtetasin zviceran për tre vjet, sipas SEM.

Përveç kësaj, personi që dëshiron të natyralizohet do të duhet të “integrohet me sukses” në Zvicër.

Çfarë do të thotë kjo është kryesisht subjektive dhe mund të ndryshojë nga një rajon zviceran në tjetrin.

Në përgjithësi, megjithatë, “integrimi” është aftësi në gjuhën e kantonit ku jetoni, njohuri për rajonin, si dhe asimilimi, kulturalisht dhe ndryshe, në komunitetin tuaj.

Kujdes, megjithatë, se natyralizimi i thjeshtuar përmes martesës mund të mos dalë i thjeshtë në fund të fundit.

Nëse jeni martuar me një shtetas zviceran vetëm për të marrë pasaportën, martesa juaj (ose shtetësia) mund të mos zgjasë shumë.

Një shembull i tillë i fundit përfshin një grua marokene e martuar me një burrë zviceran 15 vjet më i madh se ajo. Pasi u natyralizua përmes procesit të lehtësuar, ajo u nda nga i shoqi vetëm disa muaj më vonë.

Autoritetet vendosën se ky ishte një rast i qartë i martesës me interes dhe i hoqën gruas shtetësinë zvicerane.

Fëmijët e prindërve zviceranë

Kjo vlen për pasardhësit e prindërve të huaj që janë natyralizuar, por fëmija nuk është natyralizuar në të njëjtën kohë.

Ju mund të kërkoni një proces të shpejtë nëse keni qenë nën moshën 18 vjeç në kohën e natyralizimit të prindërve tuaj; aplikoni për natyralizim para moshës 22 vjeçare; mund të vërtetoni se keni jetuar për pesë vjet në Zvicër, duke përfshirë tre vitet menjëherë para aplikimit.

Gjithashtu, “nëse jeni shtetas i huaj dhe fëmijë i një nëne zvicerane dhe një babai të huaj dhe nëna juaj ka fituar nënshtetësinë zvicerane para se të lindnit ose e zotëronte atë në lindjen tuaj, ju mund të aplikoni për natyralizim të thjeshtuar me kusht që të jeni integruar me sukses në Zvicër» sipas SEM. “Kjo vlen në rastet kur një nënë e martuar me një shtetas të huaj nuk mund t’ia kalojë nënshtetësinë e saj zvicerane fëmijës së saj, pavarësisht se si e ka fituar shtetësinë zvicerane”.

E vetmja pengesë për këtë natyralizim të thjeshtuar do të ishte “nëse nëna juaj do të humbiste nënshtetësinë e saj zvicerane përpara se të lindnit”.

Nëse keni një baba zviceran dhe keni lindur përpara 1 janarit 2006, mund të aplikoni për natyralizim të thjeshtuar, me kusht që të jeni integruar me sukses në Zvicër, sipas SEM.

Kjo vlen vetëm nëse babai juaj ka qenë shtetas zviceran në kohën e lindjes dhe jo i martuar me nënën tuaj.

Birësimi

Ju gjithashtu mund të kaloni një natyralizim të shpejtë nëse jeni birësuar nga një prind zviceran.

Sipas SEM, kjo mund të ndodhë vetëm nëse jeni birësuar ligjërisht para se të mbushni 18 vjeç.

Sa më sipër janë rrugët më konvencionale drejt natyralizimit të thjeshtuar.

Por ka edhe disa mënyra më pak standarde.

Thuaj se jeni rritur duke besuar sinqerisht se jeni shtetas zviceran, por më vonë doli që nuk jeni.

Ndonëse kjo situatë ndoshta nuk është shumë e zakonshme, duhet të ndodhë herë pas here, sepse SEM e rendit këtë skenar në faqen e saj të internetit nën titullin “Njerëzit e trajtuar gabimisht si qytetarë zviceranë”.

SEM nuk specifikon se në çfarë rrethanash mund të ndodhë një ngatërresë dhe të kalojë pa u vënë re nga autoritetet për një kohë të gjatë, veçanërisht pasi çdo person që jeton zyrtarisht në Zvicër është i regjistruar në komunitetin e tij ose të saj të vendbanimit dhe zyrtarët zviceranë janë të mirë për të mbajtur gjurmët e njerëzve.

Nëse zbulohet se në fund të fundit nuk jeni zviceran, atëherë mund të aplikoni për natyralizim të shpejtë, por barra juaj e provës do të jetë e rëndë.

“Ju me të vërtetë duhet të keni qenë plotësisht të pavetëdijshëm se në fakt nuk jeni shtetas zviceran”, thekson ËITHOUT.

“Besimi juaj se jeni shtetas zviceran duhet të ketë lindur ose është konfirmuar nga sjellja e një autoriteti kantonal ose komunal ndaj jush. Kjo sjellje nuk duhet të jetë e hapur për interpretim. Ajo lind veçanërisht nëse autoriteti ju ka lëshuar dokumente identiteti që deklarojnë se jeni shtetas zviceran, edhe pse në realitet nuk jeni”.

Bëni atë që dëshironi.

A ka rrethana të tjera lehtësuese që ju lejojnë natyralizimin e shpejtë?

Ndoshta po shpresoni që të flisni rrjedhshëm një (ose më shumë) nga gjuhët kombëtare, ose “të ndjeheni zviceran”, ose të zotëroni artin e të luajturit yodel dhe alphorn, do t’ju bënte një kandidat të mirë për qytetarinë e shpejtë.

Me falni por jo.

Megjithatë, ekziston të paktën një shembull i një të huaji që ka marrë pasaportën e tij zvicerane pa shumë zhurmë, në aspektin administrativ.

Në vitin 1901, një ish-shtetas gjerman i quajtur Albert Einstein mori pasaportën e tij zvicerane, dy vjet pas aplikimit dhe pa asnjë të dhënë se duhej të kalonte nëpër rrathë proverbiale ose të provonte integrimin e tij (megjithëse ai kishte aftësitë e kërkuara gjuhësore).

A mund të ndodhë e njëjta gjë me ju? Ndoshta, por vetëm nëse jeni një fizikant fitues i Nobelit me një histori të zhvillimit të teorive novatore.

Marketing