Pandemia e koronavirusit ka rënduar sërish aeroportin e Cyrihut.

Marketing

Numri i udhëtarëve në vitin 2021 u rrit me 22,7% krahasuar me vitin 2020, njoftoi kompania që menaxhon aeroportin. 

Kufizimet e rënda të udhëtimit në vitin 2020 peshonin dukshëm më shumë se ato të vendosura vitin e kaluar.

Gjatë vitit 2021, udhëtarët e regjistruar në Kloten (ZH) ishin 10,2 milionë, kundrejt 8,3 milionë në 2020.

Në vitin para pandemisë, në 2019, ishin 31,5 milionë. 

Duke marrë parasysh vetëm muajin dhjetor, rritja e përgjithshme midis vitit të kaluar dhe 2020 ishte 198,2% në gati 1,06 milionë pasagjerë (por, krahasuar me vitin 2019, rënia është 45,4%).

Në krahasimin mes viteve 2021 dhe 2020, numri i pasagjerëve vendas u rrit me 23,1% në 7,7 milionë, ai i pasagjerëve transit me 21,7% në 2,4 milionë, specifikon Flughafen Zürich. 

Pas një fillimi të vështirë, trafiku ajror u rikuperua në verë dhe në vjeshtë, ndërsa në fund të vitit shfaqja e variantit Omicron i komplikoi gjërat, veçanërisht në lidhje me udhëtimet ndërkombëtare. 

Sa i përket linjave ajrore, fluturimet zvicerane dominuan, duke zënë 51.7% të trafikut total.

Kompania Lufthansa (3%) është shumë prapa, e treta pas transportuesit tjetër zviceran Edelweiss (9.7%). 

Lëvizjet e avionëve arritën në 132,600 (+ 19,1% krahasuar me 2020).

Rifillimi i aktivitetit u reflektua edhe në transportin e mallrave, ku vëllimet në vitin 2021 u rritën me 35% me bazë vjetore në 393,062 ton mallra të transportuara. 

Aktivitetet tregtare – në veçanti dyqanet dhe restorantet – shënuan një rritje të qarkullimit prej 24.3% në 294.8 milionë franga. /albora.ch/

Marketing