Viti i ri shkollor fillon të hënën në 15 kantone. Karakterizohet nga mungesa akute e mësuesve dhe integrimi i fëmijëve nga Ukraina. Sidomos në Zvicrën gjermanishtfolëse është e mundur vetëm falë punëtorëve të përkohshëm pa diplomë mësimore.

Marketing

Viti i ri shkollor fillon të hënën në 15 kantone. Karakterizohet nga mungesa akute e mësuesve dhe integrimi i fëmijëve nga Ukraina. Sidomos në Zvicrën gjermanishtfolëse është e mundur vetëm falë punëtorëve të përkohshëm pa diplomë mësimore, shkruan blick

Prej një jave, nxënësit e kantonit Aargau janë kthyer në shkollë. Të hënën, “Gspänli” i tyre do t’i bashkohet në dy Appenzells, dy Basels, në Bernë (vetëm shkollat ​​gjermanishtfolëse), Glarus, Graubünden, Jura, Neuchâtel, St. Gallen, Schaffhausen, Solothurn, Thurgau, Uri dhe në gjermanishtfolës Valais .

Shkollat ​​në gjuhën frënge në kantonet e Bernës dhe Valais nuk do të fillojnë vitin e ri shkollor deri më 22 gusht. E njëjta gjë vlen edhe për kantonet e Gjenevës, Vaud, Lucern, Nidwalden, Obwalden, Schwyz, Cyrih dhe Zug.

Ticino i vonuar

Një rast i veçantë është kantoni i Friburgut, ku viti shkollor fillon në mesjavë. Pushimet verore atje zgjasin deri në 24 gusht dhe duke përfshirë. Ticino është tradicionalisht një i ardhur vonë. Fëmijët e shkollës kanë pushime verore atje nga mesi i qershorit deri në fund të gushtit. Shkolla fillon atje më 28 gusht.

Në Zvicrën gjermanishtfolëse në veçanti, një fillim normal i shkollës është i mundur vetëm sepse në shumë vende ngarkesat e punës janë shtuar ose punësohen njerëz pa kualifikimet e duhura. Për shembull, në kantonin e Bernës, çdo mësues i dhjetë nuk ka letërnjoftimin e duhur. Kantoni i Cyrihut ka punësuar gjithashtu qindra mësues të përkohshëm në nevojë.

Organizata ombrellë e mësuesve në Zvicër (LCH) kishte ngritur alarmin në prag të rifillimit të punës së shkollave. Mungesa e mësuesve është “më e keqe se kurrë”. Për shkak të mungesës së stafit, shkollat ​​në Zvicër gjithnjë e më shumë kujdeseshin për fëmijët në vend që t’i arsimonin. Megjithatë, mësuesit e pakualifikuar do të ishin më shumë një barrë sesa një lehtësim.

“Stop për fëmijët e shkollës”

Për të siguruar që mijëra të porsalindur të mbërrijnë të shëndetshëm dhe të sigurt në mjedisin e tyre të ri në kopshtin e fëmijëve apo shkollën fillore, fushata “Ndalesa për fëmijët e shkollës” po rrit ndërgjegjësimin e të gjithë përdoruesve të rrugës. Policia do të shënojë një prani të shtuar gjatë javës së parë të shkollës.

Të gjithëve – përdoruesve të rrugës, prindërve, fëmijëve – kërkohet që fillimi i shkollës në rrugë të jetë i sigurt dhe pa aksidente, shkruajnë në fushatën Swiss Traffic Club (VCS) dhe Fussverkehr Schweiz. Është veçanërisht e rëndësishme që shoferët, motoçiklistët dhe çiklistët të qëndrojnë gjithmonë në vend përpara se fëmijët të kalojnë rrugën. 

Marketing