Manjatit dhe filantropit të biznesit 86-vjeçar, i cili jeton në Shtetet e Bashkuara, iu dha çmimi Gallatin 2022 nga Dhoma e Tregtisë Zvicerane-Amerikane të martën. Çmimi u dorëzua nga ministri zviceran i ekonomisë, Guy Parmelin.

Marketing

“Angazhimi i vazhdueshëm i Hansjörg Wyss dhe fondacionit të tij për të mbështetur kërkimin novator në Zvicër dhe gjetkë është më shumë se një dhuratë: është një simbol i fortë i besimit në shkencë dhe te shkencëtarët që e bëjnë atë të jetojë çdo ditë,” tha Parmelin në fjalën e tij.  

Gjatë dhjetë viteve të fundit, Wyss ka dhuruar mbi 500 milionë CHF (502 milionë dollarë) për projekte kërkimore të reja në Zvicër nëpërmjet qendrave dhe akademisë së tij Wyss në Cyrih, Gjenevë dhe Bernë. Çdo qendër punon ngushtë me universitetet kryesore zvicerane, të tilla si dy institutet federale, EPFL dhe ETH Zurich, në projekte që variojnë nga robotika në mjekësi. Këto kanë rezultuar në mbi 250 vende pune dhe 25 kompani spin-off, transmeton swissinfo.ch.  

Zotimi i dhënë

Wyss e bëri pasurinë e tij duke shitur kompaninë e tij Synthes te kompania shumëkombëshe amerikane Johnson & Johnson në 2012. Revista Forbes vlerëson pasurinë e tij neto në 5 miliardë dollarë. Në vitin 2017, ajo e përshkroi atë si “një nga njerëzit më filantropikë në botë”.

Wyss ka nënshkruar të ashtuquajturin “Pentimi i dhënies” me të pranojë të japë shumicën e pasurisë së tij për bamirësi.

Në SHBA ai ndihmoi në themelimin e Institutit Wyss për Inxhinierinë e Frymëzuar Biologjikisht në Universitetin e Harvardit. Në Zvicër, ai është përfshirë në krijimin e Campus Biotech dhe Qendra e saj Wyss për Bio- dhe Neuro-inxhinieri në Gjenevë. Në vitin 2014, ai dhuroi 120 milionë dollarë për ETH Zurich dhe Universitetin e Cyrihut për një qendër të përbashkët kërkimore mjekësore. Si president i Fondacionit Beyeler, ai është gjithashtu i përfshirë në art dhe sport.

Oferta e Chelsea-it

Wyss ka qenë në lajmet kohët e fundit për përfshirjen e tij në një ofertë konsorciumi, të drejtuar nga pjesë-pronari i Los Angeles Dodgers, Todd Boehly, për të blerë klubin anglez të futbollit në Premier League, Chelsea. Qeveria britanike ende nuk e ka miratuar shitjen e klubit londinez, i cili më parë ishte në pronësi të miliarderit rus Roman Abramovich.

Çmimi GallatinLidhje e jashtme, e cila jepet çdo tre deri në katër vjet, feston njerëzit që kanë ndihmuar në afrimin e Zvicrës dhe SHBA-së. Çmimi mban emrin e Albert Gallatin, i lindur në Gjenevë në 1761, i cili ishte Sekretari i Thesarit në SHBA, themeluesi i Universitetit të Nju Jorkut dhe Bankës së Nju Jorkut.

Foto: Wikipedia

Marketing