Me ndihmën e Gjykatës Kushtetuese Federale, një iniciativë synon t’ua mundësojë personave pa dokumente që të shkojnë te mjeku, pavarësisht kërcënimit të dëbimit. Detyrimi i agjencive shtetërore për të raportuar persona të tillë është antikushtetues, shkruan gazeta gjermane, Die Zeit. Shoqata për të Drejtat e Liritë dhe organizata Mjekët e Botës thanë se të sëmurët pa dokumente nuk po mund të mjekohen për shkak të rrezikut të dëbimit. Ato planifikojnë që sot ta bëjnë një ankesë kushtetuese me një kërkesë urgjente për një burrë nga Kosova me sëmundje të zemrës, përcjell Gazeta Express.

Marketing

Sipas iniciatorëve, sipas vlerësimeve të fundit të vitit 2014, midis 180,000 dhe 520,000 njerëz jetojnë në Gjermani pa status të rregullt qëndrimi. Këta janë shtetas jashtë BE-së ose persona pa shtetësi, të cilët gjithashtu nuk kanë status tolerimi dhe nuk janë të regjistruar nga autoritetet. Disa tashmë kanë hyrë ilegalisht në vend ose janë futur përmes kontrabandës. Të tjerët ishin atje të ligjshëm për një kohë, për shembull si studentë ose bashkëshortë, dhe qëndruan pavarësisht se s’e kishin më lejen e qëndrimit, ndërsa të tjerët nuk patën sukses me kërkesën e tyre për azil. Ata mund të punojnë vetëm ‘në të zezë’.

Këta persona kanë të drejtë për shërbime të kufizuara mjekësore në rast sëmundjeje akute ose dhimbjeje, si dhe gjatë shtatzënisë dhe lindjes. Për këtë, megjithatë, zyra e mirëqenies sociale duhet ta lëshojë një certifikatë trajtimi. Sipas Shoqatës Gjermane për të Drejtat e Liritë, të prekurit nuk guxojnë të shkojnë atje: Paragrafi 87 i Aktit të Rezidencës detyron autoritetet shtetërore t’i raportojnë personat që nuk duhet të jenë në të vërtetë në Gjermani tek autoritetet e imigracionit ose policia. Trajtimi i drejtpërdrejtë në spital ofrohet vetëm në raste urgjente.

Sipas shoqatës gjermane, paditësi nga Kosova shkoi në Gjermani si i ri në vitet ’90 gjatë luftërave ballkanike dhe nuk kishte pasur një status të rregulluar qëndrimi që nga viti 2017. Një vit më parë ai iu nënshtrua një operacioni urgjent pas një sulmi në zemër. Aplikimi urgjent synon t’i mundësojë atij trajtimin e mëtejshëm të nevojshëm. Problemi është se burri duhet të mbetet gjithashtu anonim në gjykata. Gjykatat administrative në Hesse tashmë e kishin refuzuar kërkesën e tij urgjente sepse nuk e kishin emrin dhe adresën e shtëpisë.

Marketing